Prevoz pokojnika – Šta sve treba da znate

prevoz
(Last Updated On: )

Gubitak voljene osobe je najtragičniji događaj. Ma koliko bili svesni da sve ima svoj početak i kraj, boli saznanje da drago biće više nećemo videti. U prvim trenucima šoka i neizmerne tuge moramo pronaći snage da pripremimo dostojanstveni ispraćaj.

Počev od izbora grobnog mesta, preko pogrebne opreme, pa do cveća – organizovanje sahrane nije nimalo lak zadatak. Još jedan značajan aspekt sahrane o kome morate odlučiti jeste prevoz pokojnika.

Iako mnogi ožalošćeni transportu ne pridaju veliki značaj, poslednje putovanje vaše voljene osobe je važan trenutak. Upravo dolazak preminulog na mesto počivanja označava početak sahrane, te ostavlja duboke emocije ne samo na članove njegove porodice, već na sve prisutne.

Specijalna vozila za prevoz pokojnika

U davna vremena prevoz pokojnika obavljan je kočijama, dok su za veće udaljenosti korišćeni vozovi. Danas se transport obavlja modernim vozilima.

Pogrebna vozila su specijalno dizajnirana za ovu vrstu usluga. Iako izgledom podsećaju na kombi ili karavan vozilo u velikoj meri se razlikuju od standardnih modela. Obično dolaze sa dva sedišta, a zadnji deo je u vidu velikog, pravougaonog prtljažnika.

Prozori u zadnjem delu su zatamnjeni, a kod nekih su sa zavesama. Na taj način je obezbeđena doza privatnosti čime se odaje poštovanje preminulom. 

Pogrebna vozila su najčešće u crnoj boji. Mada se koriste i u metalik srebrnoj. Sva vozila su luksuzne klase i opremljena tako da ispunjavaju standarde transporta ove oblasti. Takođe, svako vozilo mora da prođe strogu kontrolu nadležnih inspekcija kako bi se potvrdilo da su ispunjeni svi uslovi za bezbedan prevoz pokojnika. 

Šta obuhvata prevoz pokojnika?

Prevoz pokojnika je sastavni deo usluge svakog pogrebnog preduzeća. To znači da su njegovi troškovi uračunati u cenu angažovanja. Ipak, proces se može znatno razlikovati u zavisnosti od toga gde je osoba umrla.

Generalno, podrazumeva transport pokojnika od mesta gde je nastupila smrt do groblja. U pojedinim slučajevima, kada je osoba preminula u svom domu, najpre se transportuje do bolničke kapele, a u narednim danima i do grobnog mesta. 

Prevoz može da obuhvati i transport kovčega od mesta gde je održana svečana komemoracija do groblja. Zatim, transport kovčega do krematorijuma, kao i urne od krematorijuma do mesta sahranjivanja.

Međunarodni prevoz pokojnika 

U današnjem mobilnom društvu, uopšte nije neobično da neko umre van granica svoje zemlje. Iznenadna smrt na odmoru ili tokom života u inostranstvu zahteva i organizovanje prevoza pokojnika u Srbiju. 

Kako je u pitanju prevoz kroz strane zemlje, čitav posao je znatno složeniji. Naime, transport kovčega sa telom može se obaviti samo uz odgovarajuću dozvolu, koja se naziva sprovodnica. Nju izdaje Ambasada ili Generalni konzulat Republike Srbije u zemlji u kojoj se dogodio smrtni slučaj.

Za dobijanje sprovodnice neophodno je dostaviti pasoš preminule osobe, izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige umrlih, izvod iz matične knjige venčanih, ukoliko je osoba bila u braku. Potrebna je i potvrda sanitarne inspekcije o bezbednosti sanduka, potvrda o grobnom mestu gde će se izvršiti sahrana, izveštaj lekara o uzroku smrti.

Ukoliko je osoba preminula od neke zarazne bolesti dokumentacija mora da sadrži i saglasnost Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Vozila kojim se obavlja međunarodni prevoz pokojnika, takođe, moraju da imaju posebnu dozvolu. Odnosno, potvrdu o izvršenom atestu. U protivnom, neće moći da pređu granicu.