Preporuke i upozorenja za dizajn poslovnog sajta

(Last Updated On: )

U savetima vezanim za sadržaj poslovnih sajtova najčešće možemo pročitati šta sajt treba da poseduje. Nešto ređe se mogu pronaći upozorenja vezana za manje poželjne karakteristike, a pošto je korisno s vremena na vreme podsetiti i na jedno i na drugo, donosimo kratak pregled.

Tri najvažnije stavke za svaki poslovni sajt su jasna ponuda vrednosti koje se nude, laka navigacija i nekoliko poziva na akciju, odnosno mogućnosti da posetilac odreaguje na željeni način.

Slede obavezne kontakt informacije. Zainteresovanima treba omogućiti da na različite načine stupe u kontakt sa firmom, ili preduzetnikom. E-mail adresa, telefon i fizička adresa su obavezni, a ovi podaci, osim njihove praktičnosti, povećavaju poverenje posetilaca.

Sajt mora ta bude prilagođen mobilnim uređajima, odnosno da dobro izgleda i prikazuje sve što je važno na različitim vrstama ekrana.

Integrisanost sa nalozima na društvenim mrežama takođe ne treba preskočiti, uz uslov da su nalozi aktivni i ažurni. Na sajtu treba postaviti dugme sa linkom pomoću koga će se posetilac odmah prebaciti na nalog na Fejsbuku, Instagramu, LinkedIn-u…

Svi vizuelni sadržaji treba da budu najvišeg kvaliteta i estetski prihvatljivi. Uz njihovu pomoć privlači se pažnja, prenose vrednosti i lakše pamte osobine ponude i brenda.

Svedočenja zadovoljnih kupaca su dobrodošla na poslovnom sajtu.

Kad odlučujete o dizajnu sajta imajte u vidu da nekoliko propusta utiče na negativan utisak kod posetilaca.

Video sadržaji koji se automatski učitavaju i odvijaju na sajtu smetaju većini korisnika interneta.

„Iskačući“ prozori sa porukama koji se pojavljuju bez ikakve aktivnosti posetioca, a posebno bez jasne oznake kako može da ih ukloni, dodatno iritiraju. Koristite ih na određeno vreme i samo ako imate nešto važno da poručite.

Sporo učitavanje strana veoma je frustrirajuće, pa vam stručnjaci ovaj problem moraju rešiti.

Linkovi koji ne vode tamo gde bi trebalo, ili uopšte ne otvaraju predviđenu stranu, bi što pre trebalo da se poprave.

Imajte na umu da pozadinska muzika ne odgovara svakom i da ometa pažnju potrebnu za upoznavanje sa vašom ponudom.

Kao i da sitna slova prouzrokuju čitanje sa naporom, čak i kod ljudi koji odlično vide. Upravo zbog ovoga oni mogu da napuste vaš i potraže sajt konkurencije.