Na bolovanju pod novim uslovima

(Last Updated On: )

Lekar opšte medicine ubuduće će moći da otvori bolovanje pacijentu najduže dve nedelje, a ne, kao što je bio slučaj do sada, dva meseca.

To je istakla ministarka zdravlja Danica Grujičić i dodala da je privreda imala velike primedbe na mogućnost da neko bude na bolovanju dva meseca bez provere komisije i da je čudno da je izlečenje najvećeg broja pacijenata bilo baš 58 dana, prenose “Novosti”.

− Nadam se da ćemo uspeti da sprečimo mogućnost zloupotrebe. Već je pripremljen predlog izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju. Kontrola će faktički biti na komisijama, sa izuzetkom za onkološke pacijente koji prolaze višemesečnu terapiju ili pacijente koji su tek izašli iz bolnice posle teške kardiohirurške operacije. Vodiće se računa da novim zakonskim aktima postoji samo jedna komisija koja će odlučivati o lečenju pacijenata. To će olakšati pacijentima i ubrzati procedure, pošto nema potrebe da se one dupliraju. Moramo ceo sistem da učinimo bržim i funkcionalnijim u korist pacijenata i kolega – objasnila je Grujičić.

Iako je navodno sprečavanje zloupotreba glavni motiv za izmene zakona, lekari u domovima zdravlja ističu da je ova ona neosnovana. 

Kako objašnjavaju, velikom broju obolelih je neophodno više od 15 dana bolovanja, naročito pacijentima sa teškom pneumonijom, bubrežnim bolesnicima, a ne samo onkološkim i srčanim, koji nisu u stanju da na svake dve nedelje produžavaju odsustvo sa posla. Bolovanja su, naglašavaju, i do sada, posle 20 dana odobravali isključivo na osnovu izveštaja specijaliste.

“Apsurdno je ograničavati bolovanje na dve nedelje, kad ima toliko radno sposobnih ljudi kojima je neophodan duži period oporavka ili lečenja, zbog bolesti, koja ih onemogućava da na svake dve nedelje produžavaju odsustvo sa posla, odnosno idu pred Komisiju. U svakom slučaju o bolovanjima i treba da odlučuje jedna Komisija pri Ministarstvu zdravlja ili Fondu. Uz dokumentaciju lekara opšte medicine i specijaliste, oni treba da procene koliko je neophodno da pacijent odsustvuje sa posla, jer je to individualno, u zavisnosti od prirode bolesti, a ne da maltretiraju ljude da po nekoliko puta u mesec dana dolaze zbog produžavanja bolovanja”, kaže za Nova.rs neurološkinja dr Gorica Đokić, kandidatkinja za predsednicu Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS).

Izvor: mojnovisad.com, 021.rs