Pregovori o diplomama

(Last Updated On: October 9, 2018)

Predstavnici zapadnobalkanske šestorke počeli su pregovore o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa, arhitekata i gradjevinskih inženjera, saopštio je danas Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Pregovorima, koji su počeli juče na prvom sastanku glavnih pregovarača kojeg jeu Briselu sazvao RCC, trebalo bi da se utvrde zajednička pravila za priznavanje stručnih kvalifikacija stečenih u nekoj od privreda Zapadnog Balkana.

Očekivani Sporazum o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija deo su višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) kojeg su premijeri iz regiona usvojili prošle godine u Trstu.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović na otvaranju pregovora rekao je da je Sporazuma o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa, arhitekata i gradjevinskih inženjera zasnovan je na Uredbi EU o priznavanju stručnih kvalifikacija i da će doprineti pripremama za pristupanje EU.

“Otklanjanje prepreka mobilnosti stručnjaka i na taj način ostvarivanje cilja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor da se omogući nesmetano kretanje doktorima medicine, stomatolozima, arhitekatima i gradjevinskim inženjerima u regionu omogućiće da se talentovani ljudi zadrže u regionu”, rekao je Svilanović.

Nikolas Cendrovic iz Generalne direkcije Evropske komisije za politiku susedstva i proširenje rekao je da je “regionalna saradnja u središtu proširenja EU” i dodao da će Sporazum o uzajamnom priznavanju doprinijeti pripremama zapadnobalkanske šestorke da podnesu pritisak konkurencije na unutrašnjem tržištu.

Glavni cilj jučerašnjeg sastanka bio je se usaglasi izvodljiv i realan plan pregovora i da se utvrdi šta je potrebno da se on sprovede, saopštio je RCC, dodajući da su glavni pregovarači usvojili akcioni plan i izrazili optimizam u pogledu zaključivanja pregovora pre samita Zapadnog Balkana u Poljskoj.

Zapadnobalkansku šestorku čine Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, BJR Makedonija i samoproglašena republika Kosovo.

Izvor: Beta