Prebrojavanje sova

(Last Updated On: )

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica iz Novog Sada saopštilo je danas da počinje zimsko prebrojavanja sova utina širom Srbije.

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Centra za zaštitu sova Srbije, kao i dobrovoljci, od 15. decembra do 15. januara prebrojavaće uz pomoć gradjana sove utine u njihovim boravištima širom Srbije.

Prethodna velika istraživanja, pre skoro 10 godina, otkrila su više od 450 mesta zimovanja utina, Neka od zimovališta, posebno u srednjem i severnom Banatu, bila su najveća do sada nadjena na svetu.

Kikinda upravo zbog brojnosti sova, i to u strogom centru grada, privlači veliki broj ljubitelja prirode i fotografa.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Centar za zaštitu sova Srbije procenjuju da se u Srbiji gnezdi izmedju 19.000 i 28.000 parova sova utina, a u Vojvodini izmedju 9.700 i 14.200.

To ovu sovu srednje veličine čini najčešćom i najbrojnijom noćnom grabljivicom u Srbiji.

Zbog osobenog okupljanja u zimska jata, utina je lako dostupna za proučavanje, ali i izuzetno ranjiva.

Mnoga zimska jata nalaze se u selima i gradovima gde su uglavnom nezaštićena i često prepuštena na milost i nemilost ljudi koji ih uznemiravaju, rasteruju i seku stabla na kojima borave sove, ukazuju udruženja.

Cilj istraživanja tokom predstojeće zime jeste da se radi njihove zaštite utvrdi gde sove borave, koliko ih je i šta ih ugrožava.

“Želimo i da gradjane upoznamo s korisnošću sova koje neškodljivo i efikasno regulišu brojnost glodara štedeći nam velika materijalna sredstva koja bismo izdvajali za kupovinu i primenu pesticida”, rekao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i pozvao gradjane da pomognu terensko istraživanje ili ako znaju mesta gde se okupljaju sove.

Utine su u Srbiji strogo zaštićena vrsta na osnovu Zakona o zaštiti prirode zabranjeno je uznemiravati ih, hvatati i ubijati. Zakon je propisao i zaštitu lokacija i stabala na kojima borave sove.

Ornitolozi su pripremili uputstvo za nalaženje i brojanje sova utina, i promotivni video film. Uputstvo za brojanje sova možete pročitati ovde http://pticesrbije.rs/wp-content/uploads/2017/12/uputstvo-za-popis-sova-2.pdf

(Za kontakt Milan Ružić, centarzasove@gmail.com, Centar za zaštitu sova Srbije 021 631 8343; Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Vladike Ćirića 24/19 21000 Novi Sad, 021 6318343, sekretar@pticesrbije.rs, www.pticesrbije.rs)

Izvor: Beta