Poznato, nedostaju IT kadrovi

(Last Updated On: December 11, 2017)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da IT sektoru nedostaje oko 15.000 ljudi. Prekvalifikacijama, povećanjem kvota na fakultetima, ali i u srednjim školama, država pokušava da taj nedostatak ublaži.

Ona je pojasnila da se za prekvalifikacije u prvom i drugom krugu prijavilo skoro 20.000 ljudi, a da je prekvalifikovano oko 1.000 kandidata.

“Ljudi razmišljaju o svojoj budućnosti i preuzimaju inicijativu. To je ono što nam je falilo u prošlosti”, rekla je Brnabić novinarima nakon prvog sastanka Komisisije za pripremu Predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Kako kaže, Nacionalna služba za zapošljavanje je ove godine budžetirala sredstva za prekvalifikaciju 1.000 ljudi, a preko Kancelarije za za informacione tehnologije i E upravu ići će još 500 ljudi, tako da će naredne godine biti prekvalifikovano još 1.500 kandidata.

“To će biti 2.500 ljudi. Paralelno radimo na unapređenju kapaciteta fakulteta da upišu više studenata. Podigli smo u oktobru kvote za 20 odsto. Moramo više da radimo sa srednjim stručnim školama”, pojasnila je ona.

Procenjeno je, dodaje, da će deficit IT kadrova u EU 2020. godine biti 750.000 osoba, a čak milion u sektoru zdravstva (medicinske sestre i lekari).

“Borićemo se sa tim kroz razvoj infrastrukture naučno-tehnoloških parkova. Pružaćemo podršku inovativnim kompanijama. Poreske olakšice smo obezbedili za otvaranje start-ap kompanija”, naglasila je premijerka.

Izvor: Tanjug