Za beogradske privrednike

(Last Updated On: June 10, 2015)

Radionica „Informacijom do cilja”, namenjena privrednicima koji već posluju na teritoriji grada Beograda, trajaće od 15. do 18. juna u zgradi Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević je rekao da će privrednici na toj radionici moći da dobiju informacije o svim subvencijama, pomoći i povoljnim kreditima.

– Za učešće u radionici zainteresovani mogu da se prijave „Beokom servisu” ili preko onlajn prijave na sajtu Grada Beograda. Prijavljivanje je do nedelje, a radionica počinje u ponedeljak u 11 sati u zgradi Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića. Poželjno je da do dva predstavnika zainteresovanih kompanija dođu na radionicu. Otvoreni smo da sva njihova pitanja, predloge i sugestije uvrstimo u implementaciju Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje. Pokušavamo da napravimo servis građana i privrede i da zajedno sa njima kreiramo poslovnu politiku grada – objasnio je Petronijević i dodao da je uz pomoć radionice „Znanjem do cilja” otvoreno više od 30 preduzeća.

Sekretarka za privredu Tijana Maljković je istakla da taj sekretarijat kao resorni u Gradu Beogradu za pomoć privrednicima i razvoj proizvodnje malih i srednjih preduzeća takođe učestvuje u ovom projektu.

– Već smo krenuli sa javnim pozivima za poljoprivredu i privredu. Uprava za poljoprivredu objavila je četiri javna poziva – povećanje organske proizvodnje u povrtarstvu i voćarstvu, obuku za organsku proizvodnju, obuku i opremu za pčelare. Važno je da pomognemo proizvodnju i pojačamo konkurentnost. Što se tiče malih i srednjih preduzeća imamo objavljen javni poziv koji je vezan za povećanje proizvodnje, kapaciteta, kao i zapošljavanja – precizirala je Tijana Maljković.

Direktor filijale za grad Beograd Nacionalane službe za zapošljavanje Ljubica Đorđević je kazala da će NSZ u ponedeljak predstaviti javne pozive koji su raspisani.

– Javni pozivi su ove godine orijentisani na privatni sektor i namenjeni su teže zapošljivim licima. Ovim setom od desetak programa i mera biće obuhvaćeno oko 2.500 lica, a tu je i oko 500 lica koja će biti angažovana na programu sprovođenja javnih radova. NSZ je inicirala program Lokalni akcioni plan zapošljavanja u saradnji sa gradom, gde je grad učestvovao sa 15 miliona dinara, a republika sa 5,5 miliona. Tim sredstvima ćemo još oko 200 lica obuhvatiti programima stručne prakse, programom javnih radova i programom sticanja praktičnih znanja – navela je ona i dodala da je od januara do maja ove godine u odnosu na isti period prošle godine zapošljavanje povećano za 18 procenata.

Konferenciji su prisustvovali i Živojin Stjepić iz Privredne komore Beograda, direktor filijale Beograd Fonda za razvoj Republike Srbije Milan Ljušić i direktor Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograda Snežana Radinović.