Šta je biohakovanje i da li je opasno

(Last Updated On: )

Biohakovanje je termin koji, u startu, izaziva zebnju. Dobro nam je poznato šta su hakerski napadi pa se, po analogiji, očekuje da neko i u biologiji odradi izvesne izmene, dovodeći prirodno ustrojstvo u pitanje.

Biohakovanje, ipak, ne znači navedeno. Najšire uzeto, poznato je vekovima i podrazumeva poboljšanje performansi i dugovečnosti živih bića upotrebom znanja iz biologije. Strateške intervencije za koje smo najviše zainteresovani odnose se, naravno, na čoveka.

U aktivnostima koje nazivamo biohakovanje postoji i jedan veoma ozbiljan problem. Ako se njime bave amateri, bez potrebnih znanja i stručnog vođenja, eksperimentisanje može da postane izuzetno opasno.

Evo o čemu je reč.

Za predstavnike drevnih tehnika biohakovanja možemo uzeti meditaciju, povremeni post, izlaganje tela hladnoći… Ideja je da se umanji stres, podigne nivo imuniteta, pojača metabolizam… podsticanjem bioloških procesa koji su privremeno „uspavani“. Ljudi mogu pokušati sami ili uz pomoć drugih da iz svog tela i duha izvuku više.

Dodavanje suplemenata je sledeći korak koji se, naglasimo, ne preporučuje bez konsultacije sa lekarima.

Idući dalje na skali ekstremnosti, stižemo do korišćenja sasvim specifičnih supstanci u posebnim situacijama. „Super namirnice“ se često uvode na osnovu u nauci nedovoljno potvrđenih podataka (veza između krvne grupe ili genetskih markera sa preradom sastojaka hrane, na primer).

Sledi, zatim, korišćenje matičnih ćelija za podmlađivanje, ciljane transfuzije krvi…       

Biohakovanje podrazumeva i najekstremnije intervencije sa ciljem da se pokuša lečenje izvesnih nedostataka, povećanje čovekovih moći, produžavanje života… Različiti tehnološki pristupi, uključuju upotrebu čipova, dejstvo na moždane talase, postavljanje magnetnih implanta ispod kože… nisu više stvar naučne fantastike. Smanjivanjem cena pojedinih elemenata oni postaju široko dostupni, što je najveća opasnost. „Uradi sam“ varijante u ovoj oblasti mogu da dovedu do neželjenih ishoda.     

Biohakovanje, sve u svemu, ne mora da bude loše. Ako se ne osećate dobro ili želite da se iz drugih razloga upustite u eksperimente izvan tradicionalne medicine, konsultujte stručnjake pre nego što na sebi isprobate domete, dobre i loše strane biohakovanja.