Povoljniji krediti za privredu i građane

(Last Updated On: )

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Unikredit (Unicredit) banka Srbija potpisali su danas ugovor o nekoliko kreditnih linija u vrednosti 160 milione evra kako bi povećali finansiranje privrede i gradjana Srbije po povoljnim uslovima.

Krediti u vrednosti 65 miliona evra i 4,1 milijardu dinara (35 miliona evra) namenjeni su malim i srednjim preduzećima za investicije i obrtni kapital.

U okviru te kreditne linije biće pozajmice u dinarima koje će povećati korišćenje domaće valute i omogućiti lakše finansiranje manjih preduzeća.

Kreditna linija u vrednosti 60 miliona evra je namenjana stembenom kreditiranju, pre svega onih koji prvi put rešavaju svoje stambeno pitanje.

Direktorka regionalne kancelarije EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai je posle potpisavanja ugovora novinarima rekla da ta banka više od jedne decenije saradjuje sa Unikredit bankom u kreditiranju privrede i gradjana.

Ona je istakla da će ugovor ne samo pomoći preduzećima da investiraju i postanu konkurentniji već i gradjanima da po prvi put postanu vlasnici stana.

Objasnila je da će iz kreditne linije za kupovinu stanova 60 odsto pozajmica biti za gradjane koji žive van Beograda.

EBRD, prema rečima Hargitai, ostaje posvećen finansijskoj pomoći za privrednike i gradjane Srbije jer veruje da Srbija ima dobru perspektivu.

“Makroekonomska situacija u Srbiji je više godina stabilna, zemlja je dobro pozicionirana na investicionoj mapi, popravljaju se i uslovi poslovanja i nadam se da će sve više investitora dolaziti ne zbog jeftine već kvalitetne radne snage i povoljnog poslovnog okruženja”, rekla je Hargitai.

Predsednica Izvršnog odbora Unikredit banke Feza Tan je kazala da ta banka novom kreditnom linijom daje dopinos dinarizaciji u Srbiji i podržava razvoj lokalne ekonomije i boljih uslova za život gradjana.

“Sektor malih i srednjih prduzeća je pokretač ekonomskog rasta i kreator novih radnih mesta i stoga nastojima da im ponudimo proizvode i usluge koji će im omogućiti da unaprede i prošire poslovanje”, rekla je Tan.

Direktor za razvoj proizvoda i poslovanje sa malim privrednim društvima i preduzetnicima u Unikredit banci Zoran Ristić je rekao da je u ukupnim pozajmicama te banke udeo stambenih kredita 37 odsto, a da je u poslednjih godinu dana od odobrenih strambenih kredita 61 odsto van Beograda.

Kako je naveo, stambeni krediti će biti odobravani sa fiksnim kamatnim stopama koje će biti godišnje 2,09 odsto na kredite do pet godina, a 3,99 odsto na pozajmice do 20 godina.

Preduzetnicima će za investicije krediti biti odobravani na period od sedam do 10 godina, a do tri godine za obrtna sredstva.

Izvor: Beta