Pol Krugman dolazi u Skoplje

Pol Krugman Skoplje
(Last Updated On: May 20, 2022)

Američki profesor, vodeći kolumnista Njujork tajmsa i nobelovac Pol Krugman, dolazi u Skoplje. Krugman će se obratiti na otvaranju ovogodišnje konferencije Ekonomsko-finansijskog foruma (SEFF), platforme za dijalog o ekonomskim i finansijskim pitanjima, u organizaciji Ministarstva finansija Republike Severna Makedonija.

Krugman je 2008. godine dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju za istraživanje međunarodne trgovine i ekonomske geografije, čime je postao novi model međunarodne trgovine.

Pol Krugman se smatra jednim od najuticajnijih ekonomista današnjice. Osim što je redefinisao teoriju međunarodne trgovine, poznat je i kao osnivač ili suosnivač nekoliko novih disciplina u međunarodnoj ekonomiji – od Teorije nove trgovine (NTT) i Nove ekonomske geografije (NEG) do modela finansijskih kriza i kretanja deviznog kursa.

U svojoj karijeri predavao je na prestižnim univerzitetima kao što su Jejl, Masačusetski institut za tehnologiju (MIT), Prinston, Stanford i Londonska škola ekonomije. Autor je ili urednik 27 knjiga i više od 200 naučnih radova objavljenih u stručnim časopisima. Posebno je popularna njegova kolumna u Njujork tajmsu.

Druga ovogodišnja VEFF konferencija održaće se 30. i 31. maja 2022. godine u hotelu Aleksandar Palas u Skoplju.

Pol Krugman Skoplje
Pol Krugman foto by Prolineserver – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5607835