Pojednostavljen izvoz u EU

(Last Updated On: )

Nakon što je u martu u Privrednoj komori Srbije održana radionica „Preferencijalna pravila o poreklu robe u sektoru industrije tekstila, odeće, kože i obuće – praktični problemi i dileme“, domaćim izvoznicima predstavljena je i mogućnost za sticanje još jednog statusa za olakšavanje procedure izvoza pod nazivom „Ovlašćeni izvoznik“.

Osnovna prednost izvoznika koji ima ovaj status proističe iz identifikacionog broja, odnosno, ovlaštenja koje kompanija dobija za unos na svakoj izvoznoj fakturi. U toku dalje procedure izvoza srpska i carinske ispostave ostalih evropskih zemalja prepoznaju taj broj kao status ovlašćenog izvoznika i ne traže dostavljanje sve dokumentacije o dokazivanju porekla robe svaki put prilikom izvoza.

S obzirom da je Privredna komora Srbije prilikom kontaktiranja preduzeća ustanovila da postoji prilično interesovanje za dobijanje dodatnih informacija o pribavljanju tog statusa preko koga se značajno ubrzava i olakšava procedura izvoza domaćih proizvoda na tržišta EU, organizovan je sastanak na kome je kroz prezentaciju Aleksandra Pajića, rukovodioca Grupe za preferencijalno i nepreferencijalno poreklo robe Uprave carine RS, pojašnjen postupak za pristupanje ovoj proceduri.

Milorad Vasiljević iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće izrazio je nadanje da će se iz ove inicijative izroditi i veći projekat koji bi bio sproveden uz pomoć nemačke organizacije GiZ, čiji su predstavnici prisustvovali sastanku, i uz učešće širokog kruga partnera i zainteresovanih aktera među domaćim preduzetnicima.

„Danas su sa nama predstavnici organizacije GiZ i Uprave carina RS kako bi smo razgovarali o ovoj izuzetno važnoj i zanimljivoj temi. Naša država maksimalno želi da poveća izvoz i uloga PKS i svih institucija u ovoj zemlji je da praktično pomognu izvoznicima u pojednostavljenju procedura pri izvozu. To konretno znači da se olakšaju sve one radnje koje izvoznici sada moraju da preduzimaju kod popunjavanja dokumentacije pri izvozu i izradi te dokumentacije. Cilj današnjeg sastanka je definisan na prošlom sastanku u martu kada je predavač iz Nemačke izneo podatak da 90% kompanija u Nemačkoj koje se bave izvozom ima status ovlašćenog izvoznika, dok u Srbiji taj broj iznosi nešto malo preko 30 firmi“, naglasio je Vasiljević.

Pojednostavljenje procedura čiji je deo status „Ovlašćeni izvoznik“ shodno je prethodno potpisanim sporazumima koje Srbija ima sa EU poput SSP i CEFTA, ili sa Turskom.

Izvor: Privredna komora Srbije