Podsticaji za roditelje

(Last Updated On: )

Do kraja godine trebalo bi da bude donet novi zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kojim su predviđene mere finansijske pomoći roditeljima, pre svega majkama, kako bi uskladile rad i roditeljstvo.

Najznačajnije povećanje pomoći planirano je za rađanje prvog deteta, jer je ocena da je tada finansijska pomoć najpotrebnija, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Za današnju “Politiku”, ona je rekla da će novim zakonom država povećati roditeljski dodatak za prvo, kao i za svu ostalu decu.

“Planirano je i povećanje za drugo, treće i četvrto dete, koja će se kao i dosad, isplaćivati u 24 mesečne rate”, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, značajno je i to što ubuduće isplata naknade više neće zavisiti od mogućnosti i volje poslodavaca, jer će se isplaćivati direktno na račun porodilje.

Mihajlović je rekla da se predlogom budućeg Građanskog zakonika predviđaju značajne demografske podsticajne mere, kojim će naknadu za treće dete steći majka koja rodi treće dete. To pravo bi se gasilo punoletstvom deteta, dok će vlada odlučiti da li će to biti simbolična pomoć ili isplata u visini jedne plate.

Prema njenim rečima, predlogom nije planirana retroaktivna isplata.

Mihajlović je istakla da će to pravo imati majke koje su rodile treće dete, bez obzira da li su u braku i da li su deca iz jednog, dva ili više brakova, da li su bračna ili vanbračna, a da se razmatra mogućnost da ovo pravo bude priznato i samohranim očevima.

Kako je kazala, pravo će imati majke koje su zaposlene, ali i majke koje nisu u radnom odnosu.

Izvor: Tanjug