5 ključnih koraka za biznis početnike: Podsetnik za neophodan uspeh

(Last Updated On: )

Obično je jednostavno razmišljati o otpočinjanju biznisa, kad je realizacija samo ideja ili daleki  cilj. Pošto zaista, konačno, odlučite da se registrujete kao preduzetnik, ili osnujete preduzeće, stvari postaju komplikovanije, otvaraju se brojna pitanja i nastaju problemi koji mogu da vas pokolebaju, ili nateraju da potrošite više vremena i novca nego što ste planirali.

Da to ne bi bio slučaj, konsultanti sa iskustvom upozoravaju i predlažu nekoliko stvari.

Morate imati pravi, lični, dobro osmišljen biznis plan, čak i kada to niko ne traži od vas. U izradi biznis plana mogu vam pomoći osobe sa više iskustva, a osnovni cilj je da se identifikuju namere, finansijski tokovi i eventualni propusti koji u realizaciji mogu da se pojave. U biznis planu ćete napraviti i detaljnu specifikaciju svojih proizvoda i usluga, pregled konkurencije, potencijalnih kupaca, prilika na tržištu…

Slobodno potrošite određenu količinu novca, ali na ono što vam je zaista potrebno. Česte greške koje prave početnici su preterana štednja, ili rasipanje para. Da biste dali priliku svom poslu da se razvija ulaganja će biti neophodna – ne bežite od njih.

Identifikujte pouzdane partnere ili ortake. Posao, uglavnom, ne možete započeti ne oslanjajući se na pomoć drugih, ali ni ovde ne treba preterivati i angažovati osobe i kompanije koje će povećati troškove i trošiti vaše dragoceno vreme. Važno je da, upravo u prvim mesecima, budete što efikasniji.

Zapitajte se da li dobro poznajete ciljno tržište, potencijalne kupce i njihove navike. Odlučite da li će vaši glavni aduti biti cena, kvalitet, usluga, ili sve ovo zajedno.

Ne štedite na marketingu. Pronađite najprimereniji način da tržištu predstavite svoje proizvode i usluge, naravno i kompaniju koja je nova. Pored digitalnih medija, uključite klasične, u zavisnosti od osobina vašeg biznisa.

Sve napred navedeno možete učiniti sopstvenim snagama, ali ako niste familijarni sa promocijom i prodajom, poverite posao specijalizovanoj agenciji. Možda će vam njena pomoć biti potrebna samo na početku, a upravo to je period u kojem ne smete da napravite propuste.