Podrška i iz ministarstva

trecina zaposlena radnika
(Last Updated On: )

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović podržao je danas predlog Nacionalne aijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) da početnici u poslovanju najmanje godinu dana budu oslobodjeni plaćanja poreskih obaveza, saopštio je NALED.

Vujović je, kako se navodi, na sednici Stručne grupe Vlade Srbije za suzbijanje sive ekonomije rekao da je potrebno što pre formirati radnu grupu za pripremu regulative kako bi se ta mera primenila u 2018. godini.

“Veoma je važno da povećamo šanse da se više mladih ohrabri i odluči da pokrene biznis”, rekao je Vujović na skupu na kojem je resornim institucijama predstavljena NALED-ova Analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju.

Dodao je da poresko oslobodjenje ne bi predstavljalo veliki trošak za budžet, a poslalo bi snažnu podršku početnicima u poslovanju i otvorilo vrata za rad u legalnim tokovima.

Ministar je rekao da je posebno važno da meru prate i propisi koji će neutralisati mogućnost da početnike u poslovanju posle poreskog oslobodjenja dočeka povećanje nameta na lokalu.

Mere potrebne hitno

Predsedavajući NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić rekao je, kako se navodi, da je uvodjenje podsticaja jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Olakšavanje poslovanja u digitalnom svetu dodatno bi, prema njegovim rečima, podstaklo preduzetništvo, otvorilo nove izvore finansiranja i omogućilo Srbiji da preskoči nekoliko koraka u razvoju.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao je da je nova mera dobrodošla kako bi Srbija pokušala da menja model privrednog razvoja i radi u korist preduzetništva.

“Predlog za poresko oslobadjanje je transparentniji i pravičniji u odnosu na mnoge vrste podsticaja koji sada postoje”, izjavio je Altiparmakov.

Učesnici skupa su se saglasili da je podrška razvoju preduzetništva urgentna jer je, prema podacima Agencije za privredne registre, u poslednjih deset godina za gotovo trećinu opao prosečan broj novoosnovanih preduzetničkih radnji sa 45.500 na 33.000 godišnje.

Predlog NALED-a podrazumeva uvodjenje poreskog oslobodjenja za mlade koji su u poslednjih šest meseci završili fakultet ili srednju školu i sva lica koja su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe zapošljavnja (NSZ).

Analiza procenjuje da bi podsticaj u prvoj godini koristilo najmanje 8.000 lica, potencijalni troškovi ne bi bili veći od 1,9 milijardi dinara što je osam puta manje nego što država usmerava za podsticaje.

Istraživanje na primerima frizerskog salona i IT firme pokazalo je da je za osnivanje preduzetničke radnje potrebno jednokratno izdvojiti od 4.610 do čak 31.610 dinara, a za pokretanje društva s ograničenom odgovornošću između 10.370 i 57.370 dinara.

Preduzetniku, kako se navodi, sledi mesečno plaćanje poreskih obaveza koje godišnje iznosi od 145.000 do gotovo 400.000 dinara dok je za društvo sa ograničenom odgovornošću oko 180.000 dinara.

Izvor: Beta