Počinje Sajam turizma

(Last Updated On: February 20, 2019)

Najveći turistički događaj u regionu jugoistočne Evrope počinje sutra u Beogradu, a čine ga:

41. Međunarodni sajam turizma u Beogradu,
10. Međunarodni sajam vina BEOWINE,
15. Međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme HORECA – OPREMA i
15. Sajam suvenira „Vidi Srbiju”

Na konferenciji za medije održanoj ovim povodom govorili su: Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, NJ.E. Radko Vlajkov, ambasador Bugarske, Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije, Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda i Gorica Škipina, zamenica generalne direktorke Beogradskog sajma.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević naglasio je da je turizam grana koja se u Srbiji razvija beležeći dvocifrene stope rasta kako u dolascima tako i u noćenjima, a dobri rezultati nalažu odgovornost da se tako i nastavi.

On je istakao veliki i višestruk značaj za razvoj turizma Republike Srbije i regiona koji ima Sajam turizma u Beogradu, koji poseti 60-70 hiljada ljudi. G-din Knežević je pohvalio uvođenje B2B poslovnog programa, i posebno istakao veliko interesovanje izlagača za halu 4, gde se preko turističkih organizacija i udruženja predstavlja Srbija.

U vreme Sajma turizma u Srbiji će boraviti i bugarska ministarka turizma Nikolina Angelkova koja će sa Rasimom Ljajićem, potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom turizma potpisati sporazume o saradnji.

Bugarsku, koja je zemlja partner ovogodišnjeg sajma, za godinu dana poseti 9,3 miliona turista a od toga je 421 hiljada srpskih turista, dok u Srbiju stigne 471 hiljada bugarskih turista, rekao je ambasador Bugarske Radko Vlajkov, naglasivši da se radi o zemljama koje imaju mnogo sličnosti i da postoji potencijal za dalji razvoj saradnje.

Srbi u Bugarsku, koja kroz turizam ostvari 12 odsto bruto nacionalnog dohotka, idu na more i na skijanje, a ambasador smatra da pored kulturno-istorijskog turizma, Bugarska može da ponudi i velnes turizam, omladinski i ekstremni turizam.

Gorica Škripina, zamenica generalne direktorke Beogradskog sajma, najavila je novinu na Sajmu turizma, uvođenje B2B poslovnog programa i portala, koji je razvijen u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Evropskom mrežom preduzetništva. Zainteresovani poslovni posetioci i predstavnici medija, unapred se mogu upoznati sa izlagačima i stupiti sa njima u poslovnu komunikaciju. Ove godine poseban deo sajamskog prostora u hali 1A namenjen je predstavljanju omladinskog turizma.

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, najavila je iznenađenja na prostoru u hali 4 gde će TOS izlagati, kao što su multimedijalna soba, kviz sa vrednim nagradama i kreativne radionice.

A iznenađenja „od prvog dana do poslednjeg časa“ tokom sajma najavio je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

Na sajmu suvenira biće prisutno 30 izlagača, a posebno se vodilo računa da svaki suvenir bude i napravljen u Srbiji.

Na Sajmu vina predstaviće se 181 izlagač iz 10 država – po prvi put iz Turske i Austrije, dok će na Sajmu hotelijerske i ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA učestvovati 71 kompanija iz oblasti proizvodnje i distribucije najsavremenijih proizvoda i asortimana za opremanje ugostiteljskih objekata, restorana i hotela.

Radno vreme sajmova:

ČET-SUB, 21-23. februar: 10:00 – 19:00
NED, 24. februar 10:00 – 18:00

Ulaznice: Cena pojedinačne ulaznice je 400 RSD, grupna ulaznica 300 RSD, grupna ulaznica za đake i studente 300 RSD
Poslovna ulaznica sa paketom pogodnosti: 1500 RSD

Parking: 200 RSD po satu.