Počinje rešavanje statusa frilensera

(Last Updated On: )

Udruženje radnika na internetu saopštilo je da im je iz ministarstva stigao mejl sa Rešenjem o obrazovanju radne grupe za pripremu predloga kojima se reguliše status frilensera.

Frilenseri podsećaju da su 15. septembra na više adresa uputili zahtev da se formira radna grupa do kraja meseca. U Rešenju stoji da će radna grupa “pripremiti predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Srbije i samozaposlenih lica, koja rade preko platformi, odnosno frilenseri”. 

Zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status, navedeno je u rešenju. Da bi se uhvatila u koštac sa ozbiljnim i gorućim problemima radna grupa mora pod hitno početi sa radom, saopštilo je udruženje. 

U udruženju očekuju da će na prvom sastanku saznati više o tome kako će se status frilensera rešavati – da li kroz jedan novi zakon, ili kroz izmenu više postojećih – i kakav će dalji tok radne grupe biti. 

Smatramo da rešenje koje je najavljeno za 1. januar, a koje podrazumeva normirane troškove od 18.300 dinara mesečno sa ukupnim iznosom poreza i doprinosa od 55,8 odso, mora biti izmenjeno, te ćemo već na prvom sastanku radne grupe ovo pitanje adresirati kao prioritetno“, istaknuto je u saopštenju.

Izvor: Radio021