Počinje prijavljivanje za besplatne udžbenike za osnovce

(Last Updated On: )

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ove godine obezbeđuje besplatne udžbenike za učenike osnovnog obrazovanja i vaspitanja. Prijavljivanje za besplatne udžbenike počinje danas, 28. februara.

Pravo na besplatne udžbenike, u skladu sa odgovarajućom odlukom Vlade Republike Srbije, imaju sledeće kategorije učenika:

Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći)

Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu

Učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)

Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Za školsku 2022/2023. godinu, novina je da pored učenika iz navedenih kategorija, pravo na besplatne udžbenike ostvaruju i:

učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3;

i učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Udžbenici koji su besplatni:

U prvom ciklusu (1-4. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;

U drugom ciklusu (5-8. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Kao i drugi učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, gluvi učenici prvog i drugog razreda dobiće sve predviđene besplatne udžbenike, a dodatno, kada se obezbede svi uslovi, gluvi učenici koji pohađaju prvi i drugi razred osnovne škole dobiće i prilagođene udžbenike u elektronskom formatu, sa video sadržajem na srpskom znakovnom jeziku za nastavni predmet Srpski jezik.

Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje udžbenike na jezicima nacionalnih manjina u programu besplatnih udžbenika. Ovim programom dodatno se pruža podrška učenicima iz socijalno i materijalno ugroženih porodica. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastavlja aktivan rad na obezbeđivanju dostupnosti i kvaliteta obrazovanja, a udžbenici na jezicima nacionalnih manjina su značajan deo ovih nastojanja.