Malo poznata Ukrajina

(Last Updated On: )

Dok sa pažnjom i strahom čitav svet prati zbivanja u Ukrajini, priznajemo da o ovoj velikoj zemlji, osim retkih izuzetaka, ne znamo mnogo.

Da li ste, na primer, znali da su Ukrajinci rekorderi u iskorenjivanju nepismenosti? Pismenost je blizu nivoa od 100%, u čemu su slični jedino sa Severnom Korejom.

Ukrajina ima ogromne površine pod poljoprivrednim kulturama. Ukupna teritorija pod suncokretom je velika kao teritorija Slovenije. Ukrajina je prva u svetu po proizvodnji semena suncokreta.

Plodno zemljište idealno je i za gajenje pšenice i drugih žitarica. “Evropska korpa hleba” je naziv koji se često koristi za Ukrajinu, državu u samom svetskom vrhu po proizvodnji pšenice.

Da smo češće putovali na istok, sigurno bismo znali bolje njenu turističku ponudu. Ukrajina ima dugu i bogatu istoriju i kulturu, prelepe crkve, zamkove i ostatke utvrđenih gradova. Šest kulturnih i jedna prirodna celina nalaze se na UNESCO listi svetske baštine. Bukove prašume u Karpatima su u poslednje navedenoj kategoriji.

Ukrajinski jezik je jedini zvanični jezik Ukrajine. U prošlosti je u nekoliko istraživanja svrstavan među najmelodičnije i najlepše, zajedno sa italijanskim i francuskim.

Najdublja metro stanica na svetu nalazi se u kijevskom metrou, na 105 i po metara ispod zemlje. Naparvljena je za vreme hladnoratovskog perioda, kada se u tadašnjem Sovjetkom Savezu očekivao nuklearni napad.

Tradicionalna ukrajinska kuhinja slična je našoj. Pored piletine, teletine i svinjskog mesa, na njoj su krompir, jaja, žitarice, sveže povrće i povrće iz turšije. Ukrajinci, međutim, više konzumiraju pečurke, ali i ribu, posebno u primorskim krajevima.

Ukrajinci se ponose svojim muzičkim dostignućima i festivalima, na kojima je uvek dobra zabava.

Pravoslavna crkva ima najviše vernika, ali se više od 40% stanovnika izjašnjava kao nereligiozno.

Ukrajina je, inače, najveća država u Evropi, odnosno najveća država čija se cela teritorija nalazi na evropskom kontinentu. Rusija je, naravno, veća, ali se prostire i u Aziji.