Počinje potraga za antitelima u porodicama

(Last Updated On: May 3, 2020)

Medicinski fakultet u Beogradu će, kako je najavljeno, od ponedeljka, 4. maja, početi izradu epidemiološke studije o stepenu stečenog kolektivnog imuniteta u populaciji na koronavirus. Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Vladimir Popović kaže da će se studija raditi na uzorku od 7.000 domaćinstava, odnosno 17.000 ljudi.

Popović je u izjavi za Tanjug naveo i da će se ta studija raditi naredna dva meseca, a možda, kaže, i tokom celog leta.

“To je studija koju će voditi profesor Tatjana Pekmezović, osim profesora sa Medicinskog fakulteta u nju su uključeni profesori i istraživači iz drugih medicinskih ustanova i nekoliko naučnih ustanova, među kojima je i Institut za primenu nuklearne energije (INEP)”, rekao je Popović.

Epidemiološka studija, kaže, podrazumeva kompletnu analizu prokuženosti stanovništva na uzorku od 7.000 domaćinstava, a broj članova će biti oko 17.000.

“Studija podrazumeva i analizu da li neko od nas nosi antitela, što se ne vidi kroz PCR testove koji detektuju samo trenutnu infekciju, dok ELIZA testovi detektuju da li smo preležali infekciju, a da nismo imali nikakve simptome. I sigurno se jednom delu nas to i desilo”, objašnjava Popović.

Ističe da INEP radi na razvoju ELIZA testova, odnosno testovi na antitela, dodajući da će to biti test razvijen u Srbiji, što je, kaže, prilično veliki uspeh za našu nauku.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je izjavila da će prvi ELIZA testovi biti spremni u roku od mesec dana i dodala da je više zemalja zatražilo podršku od Srbije ukoliko budemo imali dodatne količine tih testova.

Popović kaže da će studija pokazati i mnogo šire posledice virusa korona, te da će pokazati i određene demografske zaključke, kao i zaključke u vezi sa javnim zdravljem, ali i ekonomskom politikom.

Izvor: Tanjug