Počeo sa radom registar “Ne zovi”

(Last Updated On: )

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine obavestilo je javnost da je, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača i u cilju što efikasnije zaštite osetljivih grupa potrošača, od petka 5. januara počeo sa radom registar “Ne zovi“.  Potrošači koji ne žele da primaju pozive trgovaca putem telefona i sms/mms poruka u svrhu prodaje proizvoda ili usluga, mogu da se upišu u pomenuti registar, a svi operatori mobilne i fiksne telefonije obavezni su da to omoguće svojim korisnicima.

Registar se vodi pri Regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL, tako da će provera brojeva telefona upisanih u ovaj registar biti omogućena na internet stranici tog tela.

Predviđeno je da upis ili ispis pojedinog broja u registar “Ne zovi” može da zatraži samo korisnik telefonskog broja, dok sam zahtev može da se podnese  preko aplikacije, elektronskim putem ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora. Potrošač koji podnosi zahtev svom operatoru radi upisa telefonskog broja u registar ne dostavlja prvi put svoje lične podatke, jer oni već postoje u bazi operatora i pribavljeni su u trenutku zaključenja potrošačkog ugovora.

Formiranje registra “Ne zovi” obavezuje  trgovce da, pre nego pozovu bilo koji broj, provere da li se on  nalazi na listi onih koji ne žele da primaju pozive u kojima se nude roba ili usluge. Propisane su i novčane kazne za one trgovce koji pozivaju građane čiji su brojevi upisani u registar.