Najuticajniji brendovi Microsoft, Apple, Amazon…

(Last Updated On: )

Analitičari koji se bave vrednostima brenda na kraju svake godine objavljuju liste najuticajnijih, najvrednijih, široj javnosti najprepoznatljivijih… One se malo razlikuju, pošto se u vrhu smenjuje nekolio dobro poznatih imena. 

Za ovu priliku izdvajamo najuticajnijih 10 po mišljenju njujorške nezavisne konsultantske kuće World Brand Lab, koja je objavila listu 500 najuticajnijih brendova, uz savete za upravljanje vrednošću brenda u 2024. godini. 

Na vrhu je došlo do zamene mesta u odnosu na 2022. godinu. Microsoft je prvi u 2023. i pretekao je Apple, koji je sada drugi. Treći i četvrti brend su takođe zamenili mesta u odnosu na 2022. Treći je sada Amazon, a na šetvrtoj poziciji je Google. Na petom mestu je Walmart, na šestom McDonald’s i ovde treba zastati. 

Prvih šest brendova na listi su iz Sjedinjenih Američkih Država, a prva četiri imaju direktne veze sa informacionim tehnologijama i internetom.

Na sedmom mestu je japaniski proizvođač automobila Toyota, sledi ga konkurent u auto-industriji Tesla, na devetom mestu je Coca-Cola, a na desetom jedini evropski predstavnik u prvih 10 – nemački Mercdes-Benz.       

Jednu zanimljivost vredi istaći. Google je u prošloj godini obeležio 25 godina postojanja, a Tesla samo 20 godina. Ovi brendovi uspeli su da po uticaju preteknu brend Coca Cola sa istorijom dugom 137 godina i Mercdes-Benz “star” 123 godine. Prosečna starost brenova na listi je 98, 57 godina, a čak 225 brendova, dakle preko 40% njih su stariji od 100 godina. Najstariji brend, francuski Saint-Gobain koji proizvodi materijale u građevinarstvu, transportu, putnoj infrastrukturi… promovisan je pre 358 godina.

Na listi 500 najuticajnijih najviše predstavnika (193) imaju Sjedinjene Američke Države. Slede Francuska, Kina, Japan i Velika Britanija. Kina je ove godine prvi put, sa 48 uticajnih brendova, pretekla Japan. Listu kineskih brendova predvodi State Grid, slede Tencent, Haier, Huawei, China Resources, China Life, Wuliangye, China Southern Power Grid, Tsingtao, Sinochem, Hengli, XCMG, Shenghong, ITG Holding…