Pitate li se – koliko su godina sa nama

(Last Updated On: January 3, 2019)

Google, Facebook, Snapchat, Apple, Microsoft… Da li znate koliko su godina sa nama kompanije bez kojih danas teško da možemo da zamislimo dan.

Google, na primer, ulazi u treću deceniju postojanja. Starijim čitaocima ne čini se tako davna 1998. godina, u kojoj je, 4. septembra, osnovan Google. Pre tog datuma informacije smo dobijali na sasvim drugačiji način…

Iznenadiće vas, možda, da podjednako dugo postoji kompanija Mozilla, čiji se internet pretraživač pojavio prvi put u javnosti tek 2002. godine.

Portal Facebook pokrenut je 4. februara 2004. godine, od strane Marka Zakerberga i njegovih kolega sa Harvarda. Uskoro će, dakle, proslaviti 15. rođendan. Twitter je pune dve godine mlađi i odmah je uveden kao svojevrsna konkurencija, a Snapchat su pokrenuli bivši studenti sa Stenforda u septembru 2011.

Četvrt veka postojanja ove godine obeležava Amazon, fokusiran na e-trgovinu, cloud tehnologije i veštačku inteligenciju.

Evo i jedne firme “u ozbiljnim godinama”. Apple je, verovali ili ne, osnovan 1. aprila 1976. godine. Respektabilno iskustvo ima iza sebe jedan od tehnoloških globalnih lidera naših dana, ali veoma poznat vam je i neko godinu dana stariji od njega.

Microsoft je zvanično nastao 4. aprila 1975. godine i od tada do danas razvija, proizvodi, licencira, pruža podršku i prodaje kompjuterske programe, elektronsku robu, kompjutere…

Postoje, naravno, i čuvene kompanije koje na tržištu savremenih tehnologije posluju duže od pola veka. Intel je prošle godine napunio 50, Hewlett-Packard 1. januara jubilarnih 80, a IBM (skraćenica za International Business Machines, koje ime nosi od 1924.) postoji duže od 100 godina, precizno, od 16. juna 1911. godine.