Penzioneri protiv poreza

(Last Updated On: )

Udruženje sindikata penzionera Srbije otpočinje prikupljanje potpisa za ukidanje ili smanjenje poreza na imovinu, koji je, prema njihovom mišljenju, neopravdano visok. Građani su pozvani da se pridruže, uz očekivanje da će sa čak milion potpisa u Skupštini Srbije biti podneta inicijativa za izmenu Zakona o porezu na imovinu.

“Paradoksalno je da se u Srbiji, zemlji sa jednim od najnižih standarda u Evropi, plaćaju najveći porezi na imovinu, a pre svega na stanove u kojima živi porodica poreskog obeznika”, rekao je na konferenciji za medije predsednik Sindikata penzionera Srbije Mihajlo Radović.

On je naveo da se u velikom broju evropskih zemalja uopšte ne plaća porez na imovinu, a tamo gde se plaća, znatno je manja poreska stopa. Radović je ukazao da penzioneri protestuju jer vlast u Srbiji “globi sopstveni narod”, pritom se pravdajući da je dobila ogromno poverenje tog naroda.

penzioneri

I Zakon o hipoteci sporan

Sindikati penzionera su zatražili i povlačenje nedavno usvojenog Zakona o hipoteci jer smatraju da će njegova primena veliki broj ljudi ostaviti bez krova nad glavom.

Tim zakonom, kako je ocenjeno, pojednostavljen je hipotekarani postupak kako bi banke lakše i brže mogle da vansudskim putem aktiviraju hipoteku na imovini dužnika, što će “ojaditi” pre svega one građane koji su uzeli stambene kredite u švajcarskim francima.

“Vlast u Srbiji pregovara s bogatim biznismenima i tajkunima, i oprašta im dugove, a građane kojima su smanjene plate i penzije, nerazumnim zakonima dovodi u situaciju da ostaju bez stanova”, kazao je predsednik Udruženja sindikata penzionera Milorad Vujasinović.