Penzije “na ledu” i 2018. godine

(Last Updated On: )

Penzije bi trebalo bi da ostanu zamrznute ne samo 2017, nego i 2018. godine, ocenjuje predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je na konferenciji za medije izjavio da je za budžetske uštede i ozdravljenje javnih finansija dovoljno da plate, za razliku od penzija, budu zamrznute u 2017. godini. Racionalizacija broja zaposlenih ne može da bude zamena.

Petrović je dodao da su u Srbiji trenutno izdvajanja za penzije i plate u javnom sektoru veća od ekonomske snage privrede i potrebno je da se penzije smanje na 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a plate na osam odsto BDP-a.

„Penzije bi i tada bile na gornjoj granici održivosti, dok bi plate bile na dobrom nivou, jer je stari cilj da plate budu na sedam odsto BDP-a preteran“, kazao je Petrović.

Oporavak moguć 2025. godine

Prema njegovim rečima,  javne investicije su nedovoljne i moraju da se povećaju za jedan procenat i budu bar četiri odsto BDP-a, jer su one potrebne za privredni rast i najbolja snovacu mera fiskalne politike.

Petrović je naveo i da je u Srbiji kvalitet infrastrukture loš, precizirajući da svi drugi za investicije izdvajaju četiri do pet odsto BDP-a.

On je dodao i da je za ozdravljenje javnih finansija u srednjem roku neophodno da učešće deficita budžeta padne na 0,5 odsto BDP-a na kraju 2019,  i to smanjuje javni dug za oko 2,5 odsto BDP-a godišnje.

Tek kada javni dug padne ispod 60 odsto, kako je naglasio Petrović, moguće je ozdravljenje javnih finansija, a to bi moglo da bude 2025. godine, a za to su potrebne velike uštede.

Polovina neophodnih ušteda mogla bi da dodje od reformi Poreske uprave i od reforme javnih preduzeća i privatizacije, a ostalo mora da bude ušteda u budžetu i to uglavnom od plata i penzija.

On je podsetio da je u opštoj državi posao napustilo do sada 15.000 ljudi, i to najviše prirodnim odlivom, zbog odlaska u penziju, i da je realno očekivati smanjenje tog broja za još 10 do 15 hiljada i oko 6.000 ljudi na lokalnom nivou.

„Ostalo smanjenje mora da se temelji na ozbiljnim planovima reformi. Naročito su potrebne reforme u zdravstvu i u školstvu, a ulaganja u te oblasti su dugoročni temelji za privredni rast. Ne sme da se ide u racionalizaciju na silu“, rekao je Petrović.

Izvor: Beta