Engleski referendum

(Last Updated On: )

Engleski referendum o ostanku ili izlasku iz Evropske unije je pred vratima – četvrtak 23. jun je “dan D” posle kojeg, ako Englezi odluče da odu, mnogo štošta više neće biti isto.

europe-1456246_640

Evo šta o tome misli programski direktor CIRSD-a Nikola Jovanović, koji, kako kaže, veruje u ostanak jer su argumenti u prilog tome racionalniji.

Englezi su, kaže, konzervativni i veruju u prilagođavanje, nasuprot naglih zaokreta, smatra Jovanović i dodaje da mit o vaskrsavanju “anglosfere” kao zamene za EU, nema nikakvo utemeljenje.

U autorskom tekstu za Politiku, Jovanović navodi da ukoliko je, pak, on u krivu u prognozi, Britaniju i EU očekuju dve do tri godine mučne “brakorazvodne parnice”.

“Za vreme tog perioda Britanija će biti izolovana od evropskog odlučivanja, a mnoge članice zalagaće se za što brutalnije uslove izlaska iz Unije, kako bi odvratile druge države od novih referenduma. Francuska, pre svega, koja gaji iluziju da će izlazak britanije dati novi podsticaj ‘političkoj’ Evropi”, naveo je Jovanović.

Posledica izlaska Britanije iz EU bila bi to što bi u Škotskoj  ponovo oživeo secesionistički pokret, a dve Irske bi bile podeljene još strožom granicom.

Dodaje i da bi na engleskoj berzi i u Sitiju nastala finansijska panika, a ekonomski interes Kine za Englesku bi opao.

Sa druge strane, pobeda britanskih suverenista bi označila i kraj Evrope kako ju je Mastriht zamislio.

“Francuska i Nemačka bi pokušale da prodube integraciju i čine nukleus jedne političke i bezbednosne unije, ali to bi izazvalo veliki otpor skandinavske i istočne Evrope, koje ne vide budućnost unije bez atlanske komponente”, naveo je Jovanović primećujući da je četvrtak, 23. jun “dan D” za Uniju, koja je, kako kaže, toliko dugo bila naš nedosanjani san.

Izvor: Tanjug