Penzije iz Kine, Kvebeka, Tunisa

(Last Updated On: )

Radnici iz Srbije koji rade ili su radili u Kini, Tunisu ili kanadskoj pokrajini Kvebek mogli bi da ostvare pravo na deo penzije iz tih zemalja.

Iako Srbija s njima još nema potpisanu konvenciju o socijalnom osiguiranju, pregovori su uveliko u toku, piše Politika u štampanom izdanju.

Time bi se broj zemalja s kojima Srbija razmenjuje penzije povećao na 31, a mnogo više penzionera bi moglo da računa na dvojne penzije, te na zdravstveno i socijalno osiguranje, u zavisnosti do toga šta konvencija obezbeđuje.

U Ministarstvu rada kažu da su najbliže dogovoru s Kinom. Sporazum je potpisan 2018. i još nije počeo da se primenjuje, ali je na pregovorima krajem oktobra prošle godine usaglašen i parafiran administrativni dogovor za primenu Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između dve zemlje koji predstavlja akt o sprovođenju i treba da obezbedi nesmetanu primenu sporazuma.

U martu su otpočeli pregovori s Tunisom za sporazum o socijalnoj sigurnsoti, a do kraja godine očekuje se da će biti potpisan sporazum o socijalnoj sigurnosti s vladom Kvebeka, čime će našim građanima na celoj teritoriji Kanade biti garantovana zaštita, kazali su za Politiku u Ministarstvu.

Izvor: Tanjug