Pažnja traje najviše osam sekundi

(Last Updated On: )

Ekonomija pažnje je izraz koji se sve češće koristi u digitalnom marketingu, a pitanje koje se postavlja je kako zadržati i uputiti u željenom pravcu pažnju posetioca internet strane, kada se zna da za to imate na raspolaganju najviše osam sekundi.

Bilo da je u pitanju sajt ili profil na društvenim mrežama, osoba koja se tu nađe, ukoliko nije zainteresovana, napustiće ga veoma brzo i “otići dalje”. U dvadeset prvom veku to je, jednostavno, činjenica, koju morate prihvatiti, i sa njom uskladiti svoje sadržaje. Evo nekoliko načina koje preporučuju stručnjaci.

Neka poruke koje objavljujete budu jasne, jednostavne i kratke. Posetilac ne bi trebalo da ulaže napor da ih razume.

Pratite najbolje prakse platformi koje koristite, izmene mogućnosti na društvenim mrežama, novosti koje se u toj oblasti objavljuju… I primenjujte ih.

Video sadržaji su važni i zanimljivi, ali ih ne stavljajte po svaku cenu, tamo gde im nije mesto. I oni treba da budu što kraći i jasniji, jer će malo ko imati strpljenja i vremena da snimak odgleda do kraja, kako bi video poentu, čak i kad je on interesantan.

Uključite gde god možete interaktivne elemente, koji će “povući” posetioca da se uključi i preduzme neku akciju.

Pokušajte ponudu da personalizujete, ponudite dodatne pogodnosti… Posetiocima prija  pažnja, a svako od nas voli da dobije i ponešto besplatno, čak i ako popusti nisu onakvi kakvi izgledaju u prvi mah.

Ukoliko vam se čini da ništa ne uspeva i da su pokazatelji aktivnosti posetilaca daleko od željenih, pokušajte sa promenom dizajna. Ako ponudite vizuelno atraktivan prvi utisak, korisnici interneta se možda neće zadržati na vašim prezentacijama onoliko koliko očekujete, ali će im one ostati u pamćenju, pa će ih sledeći put lakše prepoznati i možda potražiti.