Osnovna znanja o novcu za preduzetnike

(Last Updated On: )

Za početnike u privatnom biznisu koji odlučuju da rade samostalno, kao preduzetnici, osnovna finansijska znanja trebalo bi da budu obaveza. U realnosti često nije tako. Preduzetnici ne stižu da od planova vezanih za poslovni prostor, nabavku, prodaju, obaveze prema državi… edukuju sebe u jednoj od najvažnijih oblasti – upravljanju rizicima vezanim za novac.

Nerealno se očekuje da će savete dati knjigovođa, prijatelj, poslovni partner… Sa idejom da će se neki problemi rešavati sami, proticanjem vremena, vlasnici biznisa se iznenada nađu u situaciji da, baš kad im je najpotrebniji, novca više nema. U takvim okolnostima poteže se za zaduživanjem, često pod nepovoljnim uslovima, i preduzetnik počinje da ulazi u zonu nedozvoljeno velikog rizika, koji, na kraju, može da ga ugrozi, ili čak uništi.

Savet za sve vlasnike biznisa, zato, glasi – osnovna finansijska pismenost je neophodna od samog početka. Kao najmanje i najakutnije, bitno je znati nekoliko stvari.

Nužno je obezbediti pozitivan cash flow, što znači da je potrebno stalno pratiti priliv i odliv novca kako se ne bi dogodilo da trošite više nego što zarađujete.

Određena rezerva novca bi morala da se poseduje, ako zatreba u slučaju neočekivanih i hitnih okolnosti. Preporučuje se da to bude suma koja pokriva 6-12 meseci uobičajenih mesečnih troškova.

Ozbiljni preduzetnici razmišljaju i o osiguranju. Osiguravajuće kuće nude širok izbor proizvoda koji u slučaju velikih neželjenih i iznenadnih događaja pokrivaju bar deo štete.

Investiranje bi uvek trebalo da bude promišljeno i, po mogućstvu, nikako u jednu oblast, jedan proizvod, uslugu… Diverzifikacija, odnosno raznolikost ulaganja, pruža sigurnost – ako u jednoj oblasti počnu da se događaju gubici neće odmah i u celini biti ugroženo kompletno poslovanje.

Svaka odluka u životu nosi određeni rizik. Rizika se ne treba plašiti, posebno ne rizika u ekonomiji i poslovanju. Postoji sasvim dovoljno znanja i iskustva koja se mogu usvojiti. Uz poštovanje pravila i preporuka konsultanata koji se ovim temama bave, moguće je rizik svesti na najmanju moguću meru i postepeno izgrađivati biznis koji će doneti uspeh, pozitivne rezultate i materijalno blagostanje.