Oslobođen iz zatvora Arhiepiskop ohridski Jovan (Vraniškovski)

(Last Updated On: February 7, 2015)

vladika-jovan-vraniskovski-
Дана 2. фебруара 2015. године, на основу решења суда у граду Скопљу, из затвора Идризово ослобођен је јерарх Српске Православне Цркве, Архиепископ охридски Јован (Вранишковски).

Питање његовог положаја и стања здравља разматрано је приликом братског сусрета Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила и Његове Светости Патријарха српског Иринеја у Београду 15. новембра 2014. године.

Дана 20. децембра 2014. године, по благослову Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила и Његове Светости Патријарха српског Иринеја, Председник Одељења спољних црквених веза Московске Патријаршије Митрополит волоколамски Иларион посетио је Скопље и сусрео се с архиепископом Јованом.

Истог дана у Скопљу је дошло до сусрета Митрополита волоколамског Илариона са државним руководством Републике Македоније, председником Ђорђем Ивановим и премијером Николом Грујевским. Митрополит Иларион се сусрео и с архиепископом Стефаном, поглаваром Македонске Православне Цркве која се сада налази ван општења са светским Православљем.

Дана 28. јануара 2015. године архиепископа Јована је у затвору Идризово, по благослову Предстојатељâ Руске и Српске Цркве, такође посетио Епископ бачки Иринеј у пратњи архимандрита Филипа (Васиљцева).

Очекује се да архиепископ Јован наредних дана, у складу са достављеним му позивом Светејшега Патријарха московског и све Русије Кирила, а са благословом Светејшега Патријарха српског Иринеја, стигне у Русију на лечење.