Open Balkan, ukratko

(Last Updated On: )

Regionalna inicijativa intezivnije saradnje na Zapadnom Balkanu, koju su pokrenuli lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije sa ciljem slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu EU, obeležila je prvu godinu pod nazivom Otvoreni Balkan.

Ova inicijativa predstavlja podršku postojećim inicijativama regionalne saradnje i odgovor je na potrebe i zahteve privrede i građana da se lakše posluje, trguje, putuje i zapošljava na Zapadnom Balkanu, a  već daje konkretne rezultate.

Na terenu je vidljiv napredak, ali potrebna su dalja ulaganja u izgradnju i unapređenje infrastrukture, posebno na graničnim prelazima, kao i sprovođenje potpisanih sporazuma, kako bi se efekti inicijative u potpunosti osetili. Nakon uspostavljanja zelenih koridora, posebno obeleženih tabli Open Balkan na graničnim prelazima, kao i promenjenog režima kontrole robe poreklom iz jedne od tri zemlje Otvorenog Balkana, procedure na granicama su značajno pojednostavljene i efikasnije.  

Primera radi, prošle godine, je samo preko Preševa prešlo oko 220.000 teretnih vozila, u proseku oko 600 dnevno što govori o velikom značaju tog prelaza za privredu celog regiona. Svako unapređenje procedura na prelazima doprinosi većem obimu razmene, smanjenju čekanja kamiona na prelazima, kao i manjim troškovima poslovanja kompanija.

Uskoro se očekuje i izdavanje zajedničkog identifikacionog broja, odnosno prvih radnih dozvola, što će omogućiti poslodavcima Otvorenog Balkana da lakše dolaze do deficitarnih kadrova, kao i onima koji su u potrazi za poslom da se zaposle.

Uprkos izazovima koje je najpre donela pandemija Kovida 19, a potom i rat u Ukrajini, Srbija, Albanija i Severna Makedonija ne treba da strahuju od nestašica hrane i osnovnih životnih namirnica. Svi energetski, ali i drugi gorući problemi sa kojima se region može suočiti predstojeće zime rešavaće se zajedno i sistemski, dogovoreno je na sastanku predstavnika vlada, administracija, poslovnih asocijacija koji je održan u Tirani protkle sedmice.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, ističe da u okviru Otvorenog Balkana neće biti zabrane prometa brašna, šećera, ulja i ostalih osnovnih životnih namirnica, što će potvrditi i sporazum koji je u pripremi, a biće potpisan u Beogradu u septembru.

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju PKS objašnjava da se u Tirani razgovaralo kako iskoristiti olakšice i povećati obim razmene glavnim poljoprivrednim proizvodima.

“Jedan od glavnih zaključaka je da neke od mera i aktivnosti koje su rezultat inicijetive Otvoreni Balkan u vezi protoka robe preko granice, kao i jednostavnije procedure i niži logistički troškovi, u velikoj meri otvaraju prostor za intenzivniju saradnju kompanija i privrednika. Razmena prehrambenih proizvoda već u ovom kratkom roku, od kada su počele da se primenjuju neke od prvih dogovorenih mera, porasla je za oko 15 procenata, a ima dosta prostora za povećanje”, dodaje Bogunović.

Ukupna robna razmena Srbije sa Albanijom i Severnom Makedonijom u 2021. godini iznosila je 1,372 milijarde evra. Srpski izvoz u dve članice Otvorenog Balkana vredeo je nešto više od milijardu dolara, dok je Srbija uvezla robu za 367 miliona evra.

Prvi međunarodni sajam – “Vinska vizija Otvoreni Balkan”

Osnivači inicijative Otvoreni Balkan organizovaće Prvi međunarodni sajam vina u Beogradu od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu. Beograd će u tom period biti evropska prestonica vina, a ova manifestacija biće idealna prilika da se proizvođači vina i vinarije iz čitavog regiona predstave najširoj publici i tako obezbede još veću vidljivost na tržištu. Takođe, ovo je i mogućnost da se svi izlagači sretnu, podele svoja iskustva i umreže sa distributerima i predstavnicima komplementarnih industrija.

Zajedno protiv krize i pred investitore

Regionalne inicijative, ističu nadležni, najbolji su način za jačanje ekonomske saradnje i rast zapadnobalkanskih ekonomija, poboljšanje poslovne klime, privlačenje stranih investicija i povećanje zaposlenosti, ali i efikasan odgovor na velike izazove i krize.

Inicijativa pokrenuta 2019. godine pod nazivom Mini Šengen preimenovana je na Samitu u Skoplju 29. jula 2021. u Otvoreni Balkan, a otvorena je za ostale  ekonomije u regionu.

U zemlje Otvorenog Balkana samo sa ličnim kartama

Građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije u ove tri zemlje mogu da putuju samo sa ličnom kartom