Protest poljoprivrednika u toku

(Last Updated On: )

Poljoprivrednici Vojvodine i Braničevskog okruga započeli su jutros protest zbog niske otkupne cene suncokreta od oko 60 dinara po kilogramu i traže da uljare isplate oko 90 dinara po kilogramu i najavljuju radikalnije mere ako im se ne ispune zahtevi.

Protest poljoprivrednika iz Stiga odvija se blokadom mosta na Velikoj Moravi i magistralnog pravca koji spaja Požarevac sa auto-putem. Poljoprivredni proizvodjači u više opština u Vojvodini iz okoline Novog Sada, Stare Pazove, Sombora, Srbobrana, Temerina, Bača i još nekih opština nezadovoljstvo iskazuju protesnim vožnjama mehanizacijom čime, kako su rekli, upozoravaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije da su nezadovoljni.

Potpredsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Milan Marković rekao je za Betu da je blokada saobraćaja na mostu uredno prijavljena MUP-u i da policija preusmerava vozila zaobilaznim putem prema istočnoj Srbiji, dužim 30 kilometra. Na blokadi je oko 200 poljoprivrednih mašina i do sada nije bilo incidenata, a plan je da se završi oko 13 sati.

Marković je rekao da poljoprivrednici tog kraja više neće razgovarati sa nadležnim Ministarstvom jer znaju njihove zahteve.

“Neka nadju rešenje jer je država kriva što je zabraniula izvoz rafinisanog ulja iz fabrika, pa su skladišta puna neprodate robe i ne mogu da otkupe suncokret po ceni koju tražimo”, rekao je Marković.

Dodao je da pošto je država kriva neka isplati iz budžeta razliku izmedju cene koju traže poljoprivrednici i koju nude uljare.

Predsednik udruženja poljoprivrednika Inicijativa za opstanak poljoprivrede koja koordinira proteste u Vojvodini Radoslav Adamović rekao je da ni oni više neće pregovarati sa Ministarstvom poljoprivrede jer znaju njihove zahteve.

“Ne prohvatamo više taktiku Ministarstva poljoprivrede da svaka dva dana zovu neko od udruženja poljoprivrednika i ‘kupuju’ vreme”, rekao je Adamović.

Razlozi za nezadovoljstvo poljoprivrednika su, kako su rekli, astronomski rast troškova proizvodnje suncokreta koji su veći od 50 do 300 odsto. Nevolja više za njih je što je suša smanjila prinose do 50 odsto, pa su na gubitku po dva osnova, niske cene i malih prinosa.

Uljare su prošle godine suncokret plaćale 62 dinara po kilogramu, a ove godine, kako kažu poljoprivrednici, zbog neprodate robe ne mogu da plate više od 55-56 dinara po kilogramu iako je njegova proizvodnja skoro duplo skuplja.

Ukoliko im se ne ispune zahtevi, poljoprivrednici su rekli da će radikalizovati proteste.

Izvor: Beta