Objavljene zbirke zadataka za malu maturu

(Last Updated On: )

Baner Zbirke ZI-2014-2015-01Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Prosvetni pregled objavili su zbirke zadataka za završni ispit u osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Pripremljene su ukupno 24 zbirke.

Kao i prethodnih godina, pripremljene su zbirke zadataka iz srpskog jezika i maternjeg jezika za sedam nacionalnih manjina (albanski, bugarski, mađarski, rumunski, rusinski, slovački i hrvatski jezik).

Pored njih, pripremljene su zbirke zadataka iz matematike kao i zadataka za kombinovani test koja sadrži zadatke kojima se ispituju postignuća učenika iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Ove zbirke su takođe pripremljene na srpskom jeziku i na jezicima nacionalnih manjina.

Baner ZbirkeZbirke sadrže po 450 zadataka zasnovanih na obrazovnim standardima, raspoređenih na tri nivoa postignuća – osnovnom, srednjem i naprednom. One omogućavaju učenicima osmog razreda da samostalno vežbaju i proveravaju znanje, ali i da se upoznaju sa modelima po kojima se konstruišu zadaci za ispit koji je pred njima. Na kraju ovih publikacija nalaze se i rešenja zadataka na osnovu kojih učenici mogu da steknu uvid u sopstvenu uspešnost i prate napredovanje.

U izradi zadataka za ove zbirke učestvovalo je oko stotinu nastavnika iz osnovnih i srednjih škola i sa fakulteta, čime je osiguran kvalitet u svim traženim elementima. Iskustvo koje su autori stekli u radu sa učenicima posebno je doprinelo da zadaci budu usklađeni sa nastavnom praksom. Važno je istaći da su recenzenti zadataka i zbirki ugledni stručnjaci u svojim oblastima, što je još jedna potvrda kvaliteta ovih izdanja.

U odnosu na prošlogodišnje zbirke, broj zadataka je promenjen, tako da svaka ovogodišnja zbirka sadrži po najmanje 100 novih zadataka. Treba napomenuti da je zbirka iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije obogaćena sa više od 270 novih zadataka.

Pomenute zbirke biće u prodaji od 19. januara 2015. godine i mogu se nabaviti u knjižarama Prosvetnog pregleda, Zavoda za udžbenike, Službenog glasnika i u knjižarskoj mreži širom Srbije. Zbirke se mogu poručiti i preko škole, kao i do sada.

Cene su se u odnosu na prošlu godinu neznatno promenile, tako da Zbirka za srpski ili maternji jezik iznosi 270 dinara, Zbirka za matematiku 170 dinara, dok Zbirka za kombinovani test iznosi 160 dinara.

U pripremi su i zbirke testova sa prethodnih završnih ispita iz srpskog tj. maternjeg jezika i matematike koje će se u prodaji pojaviti od 1. marta 2015. godine.