Obavezna vakcinacija u zdravstvu?

(Last Updated On: March 30, 2021)

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović najavio je danas pokretanje zahteva za uvodjenje obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika u Srbiji.

On je kazao da bi time sami zdravstveni radnici bili zaštićeni od virusa korona ali i pacijenti, kao i da bi to pružilo “dodatni zamah” procesu imunizacije stanovništva.Upozorio je da će biti neophodno otvoriti nove kapacitete za smeštaj kovid pacijenata jer kako je rekao, slobodnih mesta trenutno ima “za naredna 24 časa ili malo više od toga”.

“Situacija je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem. Imamo u bolnicama veliki broj sve mladjih kovid pacijenata koji imaju sve teže kliničke slike. Jedan broj njih dolazi posle sedam, osam ili deset dana samolečenje u kućnim uslovima”, kazao je Stevanović posle sastanka direktora bolnica u Srbiji sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Ocenio je da se “dokazano efikasne mere” u suzbijanju širenja virusa ne primenjuju dovoljno.

“Jedine dve mere za koje znamo da daju rezultate u smanjenju broja obolelih su održavanje distance i nošenje maske, uz vakcinaciju. To je ono što je problem jer se te mere ne primenjuju dovoljno”, dodao je direktor Infektivne klinike.

Izvor: Beta