Novosti sa sajma CES 2024

(Last Updated On: )

Sajam CES je najveći svetski sajam potrošačke elektronike, koji se svake godine održava u Las Vegasu. CES 2024 je u toku, traje od 9. do 12. januara, i očekuje se da će privući više od 180 hiljada posetilaca, iz preko 160 zemalja.

Evo nekoliko novosti koje su do sada izazvale posebnu pažnju.

LG i Samsung su predstavili transparentne televizore, koristeći OLED i MICRO LED tehnologiju. Ovi televizori mogu da prelaze između transparentnog režima i redovnog TV režima, nudeći novi način prikazivanja sadržaja i uklapanja u okruženje. LG-jev transparentni OLED ekran od 77 inča biće u prodaji kasnije ove godine, dok je Samsungov koncept još u razvoju. Kada se ne gleda kao tradicionalni TV, OLED T se može koristiti kao digitalno platno za prikazivanje umetničkih dela.

Jedna od najzanimljivijih atrakcija na CES 2024 je Sphere, masivna LED kupola koja omogućava impresivna iskustva ekrana od 360 stepeni. Sphere će se prvi put pojaviti u februaru na Super Bowl-u (finalnoj utakmici američke Nacionalne fudbalske lige), gde će demonstrirati sve mogućnosti.

Nvidia je predstavila novu generaciju grafičkih kartica za gejming i kreativne poslove, nazvanu GeForce RTX 40 serija. Ove kartice koriste novu arhitekturu pod nazivom Lovelace, koja donosi poboljšanja u performansama, efikasnosti i mogućnostima rej trejsinga i veštačke inteligencije. Nvidia tvrdi da su nove kartice do tri puta brže od prethodne generacije u igrama i aplikacijama koje koriste rej trejsing i DLSS tehnologije.

Nvidia je najavila i nove laptopove sa GeForce RTX 40 serijom kartica, koji će biti dostupni od februara. Ovi laptopovi će imati tanja i lakša kućišta, bolje hlađenje i duže trajanje baterije od prethodnih modela. Nvidia kaže da će biti idealni za gejmere, strimere, kreatore sadržaja i profesionalce koji žele da rade dok su na putu.

Hyundai je ažurirao električno vozilo za vertikalno poletanje i sletanje S-A2, koje planira da koristi za svoju avio taksi uslugu sa Uberom. S-A2 može da nosi četiri putnika i pilota, a ima domet od 95 kilometara. Hyundai kaže da je poboljšao aerodinamiku, smanjio buku i unapredio bezbednosne karakteristike vozila od njegovog prvog pojavljivanja 2020. godine.

Vredi napomenuti i jednu zanimljivost CES-a. Sajam propalih ideja prikazuje neke od proizvoda koji nikada nisu stigli na tržište, ili su spektakularno propali nakon lansiranja. Izložba ima za cilj da podseti posetioce na rizike i izazove inovacija, i da je važno učiti iz prošlih grešaka.