Novi propisi za kombi prevoz putnika

(Last Updated On: June 17, 2020)

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prevoz putnika u Srbiji uredjen u skladu s propisima Evropske unije, štiteći interese putnika i registrovanih firmi koje posluju u skladu sa zakonom. Kako se navodi u saopštenju, povodom protesta i zahteva kombi prevoznika za izmene navedenog Zakona, Ministarstvo je podsetilo da zastupa stav koji je prihvaćen u EU odnosno da se putničkim vozilom ne može obavljati javni prevoz putnika, ni medjunarodni, ni unutrašnji.

Po propisima EU, medjugradski i medjunarodni prevoz putnika može da se obavlja samo autobusima i uz posedovanje registrovanog reda vožnje i medjunarodne dozvole u medjunarodnom prevozu, a u unutrašnjem medjugradskom prevozu i uz registrovan i usaglašen red vožnje“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je kazalo da obavljanje vanlinijskog prevoza putnika putničkim automobilom, sa osam ili devet sedišta, nije dozvoljeno još od 2011. i da se ti uslovi nisu promenili ni posle donošenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaja 2015. godine, kao ni kasnijim izmenama ovog zakona.

“U postupku uredjenja delatnosti prevoza putnika, Ministarstvo je prošlogodišnjim izmenama zakona, prvi put nakon 2011, stvorilo zakonsku mogućnost da se putničkim vozilima sa osam i devet sedišta takodje može vršiti prevoz putnika, ali kroz pružanje usluge ‘limo servisa’, pod posebno propisanim uslovima”, navodi se u saopštenju i dodaje se da ovim izmenama pokušano zaustavljanje rasprostranjene prakse da se pod prividom registracije “limo servisa” vrši nelegalni prevoz putnika putničkim vozilima.

Ministarstvo je navelo da je usluga “limo servisa” zakonski adekvatno uredjena poslednjim izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i da država nije u mogućnosti da prilagodi ili toliko pojednostavi uslove za obavljanje usluge “limo servisa”, zbog stanja voznog parka svih onih koji su godinama vršili nelegalan prevoz putnika, pod vidom doskora nedefinisane usluge, a na štetu usluge koja ima svoje korisnike i mesto na tržištu.

Prema zakonu, koji je stupio na snagu 7. februara, po rečima Džikića, vozila sa sedam plus jedan i osam plus jednim sedištem moraju da imaju digitalni tahograf i ne smeju biti starija od pet godina, a vozači moraju imati vozačku dozvolu D1, što, kako je ocenio, ugrožava egzistenciju vlasnika i zaposlenih u većini od oko 1.000 registrovanih firmi za ovu vrstu prevoza, jer ne mogu da ispune propisane uslove.