Novi predmeti za petake

(Last Updated On: )

Od 1. septembra učenike petog razreda očekuju tri nova predmeta Fizičko i zdravstveno vaspitanje, Tehnika i tehnologija i Informatika i računarstvo, a Ministarstvo prosvete će nastaviti da oprema škole računarima i zbog nastave Informatike i zbog povećanja digitalnih kompetencija zaposlenih, izjavila je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

“U poslednja dva meseca opremili smo preko 40 škola računarskom opremom i ovih dana u škole u Srbiji stiže još 700 računara. Iz sredstava oportuniteta opremljeno je 10 škola, velika je i pomoć društveno odgovornih kompanija. Telekom oprema 20 kabineta, a mnoge kompanije su već donirale računare školama. Nastavićemo da opremamo škole računarima, ne samo zbog nastave Informatike, već i zbog ukupnog povećanja digitalnih kompetencija svih zaposlenih u školama. U tom smislu vazno je napomenuti da je sa Evropskom investicionom bankom dogovoren kredit za nabavku 4.600 računara”, rekla je Vesna Nedeljković agenciji Beta.

Ona je rekla da je Informatika i računarstvo iz izbornog statusa prešla u obavezni predmet, a da će jedna od novina biti programiranje kao deo nastavnog sadržaja.

“Prema do sada prikupljenim podacima, gotovo 70 odsto učenika se izjašnjavalo za Informatiku kao izborni predmet i u tom smislu škole su imale bolje ili lošije opremljene kabinete. U svim sprovedenim anketama i upitnicima koje su škole popunjavale nijedna ustanova se nije izjasnila da u potpunosti nema potrebne kapacitete za realizaciju nastave Informatike”, rekla je ona.

Prema rečima pomoćnice ministra, kada je reč o predmetu Tehnika i tehnologija novina je u sadržajima vezanim za preduzetništvo kao važnu kompetenciju.

“U samom predmetu podstiče učenike na projektno planiranje, razvijanje ideje do proizvoda i njegovog plasmana, učenje praktičnim veštinama, takodje, u okviru ovog predmeta učenici će sticati znanja i modernih tehnologija”, kazala je Vesna Nedeljković.

Novi sadržaji i za fizičko

Pomoćnica ministra objašnjava da dosadašnji predmet Fizičko vaspitanje dobija nove nastavne sadržaje iz oblasti zdravstvenog vaspitanja, važne za pravilan rast i razvoj učenika, kao i sticanje opšte zdravstvene kulture.

“U pripremi su obuke za sve nastavnike fizičkog vaspitanja u saradnji sa Ministarstvom zdravlja. Uvodi se dodatna aktivnost koja je obavezujuća za učenike i nastavnike pod nazivom Obavezna fizička aktivnosti (čas i po nedeljno), koju škola planira u okviru godišnjeg plana i realizuje u skladu sa prostornim i ljudskim resursima, poštujući najbolji interes dece”, navela je Vesna Nedeljković.

Ona je objasnila da svi izborni predmeti sa liste B, medju kojima i predmet Čuvari prirode prelaze u slobodne nastavne aktivnosti.

“Škola je u obavezi da ponudi najmanje tri nastavne aktivnosti, od kojih učenik bira najmanje jednu. Učenici će birati aktivnost kojom zaista žele da se bave, a vreme, način, kao i mesto realizacije (da li će više biti ambijentalne nastave) planira nastavnik godišnjim planom rada u skladu sa stručnim uputstvom, kao i programom rada škole i godišnjim planom rada škole”, navela je Vesna Nedeljković.

Izvor: Beta