Radnici bez knjižica

minimalac 130 dinara
(Last Updated On: )

Na jugu Srbije radnike manjih firmi čiji su računi u blokadi muče isti problemi kao i u drugim velikim kolektivima, o kojima se više piše i govori.

Odlazak kod lekara je praktično nemoguć, jer im se ne uplaćuje zdravstveno osiguranje, a pošto ne primaju ni plate, ne mogu da priušte ni lečenje na privatnim klinikama. Predstavnici sindikata kažu da je to sistemski problem i da je jedino rešenje u ovakvim slučajevima štrajk i medijski pritisak.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Jugoslav Ristić kaže da bi radnici trebalo da se obrate Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja ili da pokrenu sudski spor protiv poslodavca.

Teorijski za sve to je kriva Poreska uprava, jer oni imaju mehanizme da naplate doprinose od poslodavca. Kada ne plati jedan mesec oni bi trebalo da ga blokiraju i prodaju njegovu imovinu, ali se u praksi to ne događa. Mi smo preko medija vršili pritisak. Međutim, za radnike je možda najbolje rešenje da se obrate Ministarstvu za rad koje bi poslalo inspekciju da naloži poslodavcu da uplati doprinose – kaže Ristić.

Ristić dodaje da su sudovi ove godine počeli da presuđuju i u slučaju da radnici tuže poslodavca zbog doprinosa. Međutim, kaže, s obzirom na to da su računi firmi blokirani, postoji problem oko naplate.

Predstavnik Udruženih Sindikata “Sloga” Bata Ilić kaže da je “jedino rešenje štrajk”, da bi se skrenula pažnja na obespravljene radnike.

Radnici bi trebalo da stupe u štrajk ili u spontanu obustavu rada. Na taj način da se izvrši pritisak na državu da da ljudima zdravstvene knjižice – rekao je Ilić.

On dodaje i da bi svi radnici koji se nađu u istoj ili sličnoj situaciji trebalo da se obrate Sindikatu.

Izvor: Južne vesti