Nove finansijske navike novih generacija

(Last Updated On: December 9, 2018)

Poznato je da su nove generacije iz svojih života izbacile stvari koje su njihovi roditelji podrazumevali – sve manje mladih koristi sapun, ili majonez, na primer.

“Milenijalci”, što je bitnije od navedenog, odlažu važne životne odluke. Oni sve kasnije stupaju u brak, ukoliko se u to uopšte upuste, sve kasnije odlučuju da imaju potomstvo, kupe stan ili kuću, zaduže se radi zadovoljavanja egzistencijalnih potreba porodice.

Ukoliko ih upitate zašto je to tako, u svim zemljama sveta, uključujući i one najrazvijenije, odgovor je isti. Prosečna mlada osoba najpre želi da se finansijski osamostali do te mere da se oseća potpuno sigurno u trenutku donošenja važnih odluka.

Zanimljivo je da mladi finansije doživljavaju različito od prethodnih generacija. U banku sve ređe odlaze. Nedavno Galupovo istraživanje pokazuje da je samo 66% mladih u Sjedinjenim Američkim Državama fizički posetilo banku u prethodnih šest meseci, za razliku od 81% starijih.

FinTech – pojam za sadašnjost i budućnost

Na radna mesta je stigla generacija koja je rođena u vreme naglog rasta prisustva računara. Oni su danas masovno onlajn i banke im se moraju prilagoditi u najkraćem mogućem roku, ako žele da opstanu. Na sceni je novi termin – FinTech, neraskidivo jedinstvo finansija i tehnologije u novim finansijskim i bankarskim proizvodima.

FinTech nudi sve popularnije aplikacije, uz pomoć kojih je moguće obaviti korisne bankarske poslove. Pored uobičajenog plaćanja, tu su specijalne ponude vezane za bračne parove, koji mogu svoje račune da spoje i koriste ih zajedno ili odvojeno pod dogovorenim uslovima. Aktivnost nazvana finansijski menadžment ulazi u domove, a tehnologija omogućava ono što u jednoj kompaniji radi računovodstvo – praćenje troškova, zaduživanje, garantovanje, pravljenje periodičnih obračuna, predviđanje finansijskog “zdravlja” u budućnosti… Parovi kojima nekada nije bilo prijatno da razgovaraju o zajedničkim finansijama sada sve vide jasno i u potpunosti transparentno.

Otpočinjanje biznisa i finansije vezane za poslovanje prate slične aplikacija, ali sa brojnim dodatnim opcijama.

Na kraju, bonus – novi finansijski proizvodi, kojima su se mladi već prilagodili, imaju veoma povoljnu cenu. Neki od njih su potpuno besplatni i poseduju sve odlike FinTech trenda, koji će se tek razvijati i zauvek promeniti doba koje je pred nama.