Ne oklevajte sa promenama

(Last Updated On: )

Rutina nije sama po sebi loša, ukoliko imate dobre navike. Ako, međutim, osećate da vas one ograničavaju, ne oklevajte da ih promenite.

Iako većina naučnika koji se bave ovom temom smatra da su korisnije planirane postepene promene, koje na svakom koraku izazivaju osećaj zadovoljstva i u zbiru vode do cilja, postoje i oni koji preporučuju nagle, ne samo kao moguće, nego i poželjne.

Ukoliko u vašem načinu života počinje da dominira bes, tuga, primedbe na račun drugih ili samog sebe, ako sve češće osećate telesne probleme izazvane psihičkim faktorima, možda možete pokušati da se promenite. Evo kako.

Najpre, prihvatite da ste vi apsolutni i jedini vlasnik svojih postupaka, ali i svoje sreće. Ne izigravajte žrtvu okolnosti, sami ste odgovorni za rezultate i lična postignuća.

Imajte u vidu da ćete, uz odluku da promenite navike, morati da se oslobodite i odnosa sa nekim ljudima koji su vam, možda, veoma bliski, a koji u ovom procesu mogu imati negativan uticaj na vas. Oni su navikli na vaše dosadašnje ponašanje i pokušaće svaku promenu da, svesno ili nesvesno, spreče, a vi treba da nastavite po svom planu, bez odustajanja i činjenja ustupaka.

Morate imati veoma precizan cilj – odnosno morate definisati tačno šta promenom ponašanja želite da postignete. Taj cilj treba da ima značenje za vas i dovoljnu emotivnu snagu koja će vam pomoći da se suprostavite svim preprekama.

Odlučite kada ćete tačno izvesti promenu. Nekada važi savet „što pre, to bolje“, ali ne uvek – postoje često objektivne okolnosti koje treba uzeti u obzir, kako promena ne bi imala štetne posledice, po vas ili druge. Ali… ne dozvolite ni da vas drugi ometaju lažnom hitnošću i neodložnim poslovima. Jedino što za vas znači hitnost je činjenica da vaš život prolazi i da promenu loših navika treba izvesti odmah.

Na kraju – resetujte se. Kao kompjuter. Nećete izgubiti sve podatke iz prošlosti, ali ćete očistiti svoj život od bagova, svega što je beznačajno, instalirajući novi set aplikacija za upotrebu, koje će vam koristiti.

Možda ovo sve ne možete izvesti preko noći, ali možete započeti, sigurno, i to odmah.