Nastavlja se pomoć države privatnom sektoru

(Last Updated On: September 7, 2020)

Ministar finansija Siniša Mali danas je najavio da će poslednja uplata 60 odsto od minimalne zarade u iznosu od 18.000 dinara biti isplaćena sutra, dok će 120 odsto od minimalne zarade za novoosnovana preduzeća u Srbiji biti isplaćeno 21. septembra.

Za tu tranšu isplate minimalca obezbedjeno je 18,4 milijarde dinara.”Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima, njih 1.018.863 dobiće od države 60 odsto minimalne zarade, odnosno 18.000 dinara po zaposlenom. Reč je o ukupno 234.634 firmi”, naveo je Mali u saopštenju i precizirao da je za isplatu pet minimalaca iz budžeta izdvojeno 130 milijardi dinara.

Podsetio je da je ukupan paket ekonomskih mera namenjenih gradjanima i privredi u vrednosti oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Procene su, prema njegovim rečima, da su te mere direktno pomogle očuvanju više desetina hiljada radnih mesta u Srbiji i da je zahvaljujući njima nezaposlenost u drugom kvartalu “na istorijskom minimumu od 7,3 odsto”.

Mali je rekao da je u Upravi za trezor otvoreno ukupno 12.124 namenskih računa za isplatu minimalca, što znači da je toliko firmi osnovano posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što je bio jedan od uslova za prijavu.

“To znači da se ljudi odlučuju da rizikuju i da pokrenu biznis u najtežim okolnostima”, kazao je on i dodao da će oni 21. septembra dobiti dva puta po 18.000 dinara po zaposlenom, odnosno dve uplate odjednom.

On je istakao da, bez obzira na sve okolnosti, Srbija ide napred, da privreda funkcioniše i da se nada najboljem ishodu na kraju godine.

“Najvažnije je da će penzije rasti u 2021. godini, a plate u javnom sektoru neće biti smanjene. Borimo se, takodje i da povećamo minimalac u prihvatljivim okvirima i za poslodavce i sindikate i uskoro ćemo izaći i sa tom vešću”, rekao je ministar finansija.

Izvor: Beta