Napišite ponekad pismo

(Last Updated On: )

Kada ste poslednji put napisali pismo? Na papiru, svojom rukom. Poštari još uvek postoje i uglavnom donose račune i reklamne flajere, a elektronska komunikacija je prva asocijacija na reč pismo.

Može li i kako pravo pismo, onakvo kakvo bismo napisali pre upotrebe kompjutera i pisaćih mašina, da pomogne u savremenoj poslovnoj komunikaciji? Odgovor je potvrdan – na određeni način može.

pismo

Najpre – zamislite iznenađenje osobe kojoj je pismo upućeno kada u gomili pošiljki na radnom stolu ugleda svoje ime na koverti ispisano rukom. Sigurno će prvo njega otvoriti, što je sasvim dovoljno za početak. Odmah će se vaša poruka, bez mnogo dodatnog truda, izboriti za pažnju.

Primalac, bilo ko da je on, znaće da ceni vreme i trud koji ste uložili u pisanje bez ikakvih pomagala u ispravljanju eventualnih grešaka. Ukoliko pismom izražavate zahvalnost, čestitke, saosećanje i prijateljske poruke one će biti doživljene snažnije.

Pismom se možete obratiti najvernijem kupcu ili najboljem poslovnom partneru – time pojačavate ekskluzivitet, izdvajate ih od ostalih i ostavljate veoma jak utisak. Budite sigurni da će vam posle ovakvog gesta i ubuduće biti lojalni.

Rukom pisano pismo primalac sigurno neće odmah baciti, držaće ga negde u blizini i s vremena na vreme čitati, što ima mnogo veću vrednost od e-mail dopisa. Pismo angažuje i čulo dodira, a u nekoj fioci ono može da se čuva godinama, čak i ukoliko je u pitanju dopis poslovnog partnera.

Pismo će vas izdvojiti iz mase i učiniti vas posebnim. Potrudite se da sadržaj bude stilski interesantan, kratak i originalan.

Vaše opredeljenje da, pored savremenih sredstava komunikacije, učinite nešto i na očuvanju vekovima duge tradicije takođe će kod primaoca biti pozitivno prihvaćeno.

Na kraju, pismo ima i koristi za vas – ono je komplikovanije od e-mail poruke. Angažuje koordinaciju ruke, oka, mišljenja i sećanja i zahteva koncentraciju, što je dobro za moždanu aktivnost.