Bez povraćaja PDV-a

(Last Updated On: )

Od 1. januara iduće godine, roditelji u Srbiji neće moći da računaju na povraćaj PDV-a na hranu i opremu za bebe. Umesto toga, biće povećan roditeljski dodatak.

Kako beogradska štampa navodi, ovo je rezultat pregovora Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, a sa ciljem smanjenja tereta poreske administracije jer je procenjeno da zaposleni u ovoj službi 50 posto radnog vremena provode radeći nebazične aktivnosti, među kojima posebno opterećenje predstavlja povrat bebi PDV-a.

bebe

Čini mi se da su potpuno pomešali dve mere. Povraćaj PDV-a je mera za smanjenje ekonomkek cene roditeljstva, dok je roditeljski dodatak usmeren na populacionu politiku. Sada će jedna isključivati drugu, a trebalo bi da opstanu obe – navodi predsednica udruženja “Roditelj” Dragana Soćanin.

Prema podacima ovog udruženja, roditelji su godišnje od povraćaja PDV-a dobijali od 12.000 do 15.000 dinara, tako da povećanje roditeljskog dodatka za 2.000 ili 5.000 dinara ne bi ni blizu pokrilo tu razliku. Inače, roditeljski dodatak se u Srbiji trenutno isplaćuje za ukupno 60.476 dece, pri čemu se za prvorođeno dete daje 38.008 dinara, a za ostalu decu se novac isplaćuje u 24 rate, pa je tako mesečni dodatak za drugo dete 6.192 dinara, za treće 11.146 dinara i četvrto 14.861 dinara.

U izveštaju MMF-a se pored ukidanja povraćaja PDV-a za bebe, navodi i da se Vlada Srbije obavezala da smanji masu zarada u javnom sektoru i tako broj zaposlenih smanji za 6.500 ljudi, nakon što je već 16.000 zaposlenih otišlo u penziju ili dobilo otkaz. Najveći broj onih koji se nalaze na listi za smanjenje je zaposlen u prosveti i zdravstvu, pri čemu se tu prvenstveno radi o administraciji, nenastavnom i nemedicinskom kadru.

Izvor: Radio 021