Najveći strah od drugog talasa

(Last Updated On: July 6, 2020)

Privredi Srbije, pogodjenoj pandemijom korona virusa, za oporavak će biti potrebno u proseku godinu, pokazali su rezultati istraživanja “Zajedno kroz krizu” koje je sprovela Privredna komora Srbije (PKS). Kriza je najviše pogodila mikro preduzeća, dok je likvidnost i dalje jedan od ključnih problema sa kojima se firme suočavaju, navodi se u saopštenju PKS.

U trećem ciklusu istraživanja sprovedenog od 8. do 15. juna sa USAID Projektom saradnje za ekonomski razvoj, vreme oporavka većina ispitanika procenjuje na godinu dana, skoro svaka treća firma veruje da će joj biti dovoljno od tri do šest meseci, dok najpogodjenije sektore turizam, saobraćaj i kreativnu industriju očekuje oporavak duži od godine.

Oko 73 odsto firmi se pribojava drugog talasa pandemije i ponovnog privremenog zatvaranja, a na drugom mestu je pad tražnje za proizvodima i uslugama, dok 40 odsto firmi očekuje ograničenja povezana sa padom likvidnosti poslovanja, padom dostupnih izvora finansiranja, promene u izvoznim i uvoznim politikama.

Skoro trećina firmi očekuje barijere u vezi sa ograničenjem okupljanja i novih zahteva u pogledu standarda kvaliteta proizvoda i usluga, pokazali su rezultati ankete.

Više od 90 odsto firmi očekuje pad prihoda u ovoj godini, najveći gubici biće u turizmu, kreativnoj industriji i saobraćaju, a prate ih i industrija različitih proizvodnih delatnosti i IT sektor.

Četvrtina učesnika ankete procenjuje da su im prihodi u junu 2020. u odnosu na isti mesec prošle godine u najboljem slučaju prepolovljeni, a svaka druga firma imala je gubitak do 30 odsto.

Izvor: Beta