Najbolje plaćeni sportisti u 2019. godini

(Last Updated On: October 28, 2019)

Časopis Forbs upravo je objavio listu najbolje plaćenih sportista u 2019. godini na planeti, preciznije, podaci se odnose na period od juna prošle do juna ove godine. Novac koji zarađuju najplaćeniji sportisti iz godine u godinu značajno raste, i to, pre svega, zahvaljujući sve većim iznosima koje su TV kuće spremne da izdvoje za ugovore sa najboljima.

Najviše plaćenih sto sportista ove godine dolazi iz 25 zemalja i 10 sportskih disciplina.

Na prvom mestu na novoj listi nalazi se Lionel Mesi, argentinski fudbaler angažovan od 2003. godine u fudbalskom klubu Barselona. Njegova zarada, po različitim osnovama, u napred navedenom periodu je 127 miliona dolara, od čega 92 miliona potiču iz matičnog kluba.

Portugalac Kristijano Ronaldo, od 2018. godine igrač italijanskog Juventusa, je drugi, sa zaradom od 109 miliona dolara.  

Još jedan fudbaler je u samom vrhu – brazilski igrač koji najčešće koristi samo prezime – Nejmar. Profesionalac Pari Sen Žermena pod ugovorom do 2022. godine zaradio je u drugoj polovini prošle i prvoj polovini ove godine 105 miliona dolara.

Meksikanac Kanelo Alvares je naplaćeniji bokser na svetu i četvrti na Forbsovoj listi sa zaradom od 94 miliona dolara za samo godinu dana.

Odmah iza njega, u sportu u kojem i mi imamo visoko plasiranog predstavnika na listi je – Rodžer Federer, sa 93,4 miliona dolara. Zanimljivo je da je njegova direktna zarada od tenisa samo 7,4 miliona, ali kad su sponzori Credit Suisse Group (ADS), Wilson Sporting Goods, Barilla, Mercedes-Benz, Rolex, Uniqlo… sve je moguće.

Američki fudbal je doveo među prvih deset, na šesto i sedmo mesto, dvojicu igrača – Rasela Vilsona i Arona Rodžersa, a košarkaši se nalaze na sledeće tri pozicije, ovim redosledom – Lebron Džejms (89 miliona dolara), Stiven Kari (79,8 miliona dolara), Kevin Durant (65,4 miliona dolara).  

Na listi 100 najplaćenijih sportista sveta nalaze se dva Srbina.

Novak Đoković je 17. sa zaradom od 50,6 miliona dolara (20,6 miliona direktno od tenisa), a Nikola Jokić, košarkaš Denver Nugetsa, 89. sa zaradom od 26,2 miliona dolara.