Najbolje plaćena zanimanja

(Last Updated On: )

Za sve  one koji imaju velike planove za budućnost, ili priliku da karijeru započnu ili nastave u inostranstvu, evo zanimljive liste o prosečno najbolje plaćenim zanimanjima u pojedinim zemljama sveta. Radi lakšeg poređenja, sve iznose iskazujemo u evrima.

Pođimo od daleke Australije, gde se najviše vrednuje rad u jednoj od najodgovornijih profesija. Neurohirurzi su na vrhu liste, sa prosečnom mesečnom platom između 17 i 18.000 evra. Prema procenama Australijanaca, do ovog nivoa stiže se posle kompletnog obrazovanja i oko 15 godina radnog iskustva.

U Francuskoj su najbolje plaćeni direktori uspešnih kompanija na visokim upravljačkim pozicijama. Oni za jedan mesec u proseku dobiju oko 20 hiljada evra, ako se u ovom poslu uopšte može govoriti o proseku.

Slična primanja imaju Amerikanci koji se bave najbolje plaćenim zanimanjem u svojoj zemlji. U SAD su to anesteziolozi, koji su se izdvojili u, inače veoma dobro plaćenoj, lekarskoj branši.

Najbolje plaćeno zanimanje na Novom Zelandu je – sudija, koji zaradi oko 23 hiljade evra mesečno i nalazi se po znanju i iskustvu (neophodno je najmanje sedam godina staža za dobijanje zvanja) na vrhu pravnih pozicija.

Prosečna plata sudija na Novom Zelandu približno je ista kao prosek najbolje plaćenih menadžera u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ako se, međutim, u obzir uzme samo Dubai, situacija se dramatično menja. Ubedljivo najveća primanja imaju lekari i medicinski konsultanti – između 40 i 50.000 evra mesečno.

Ukoliko se pitate gde je u ovom nizu zanimanja IT sektor – proverite Hong Kong. Tamo su najplaćeniji inženjeri informacionih tehnologija, koji znaju svoj posao, sa diplomom ili bez nje. Prosek je 25 hiljada evra mesečno.

Vratimo se u Evropu.

U Švajcarskoj su na vrhu spiska finansijski stručnjaci u oblasti investicija sa prosečnim platama oko 30 hiljada evra. A u Nemačkojmenadžeri najvišeg nivoa, koji za jedan mesec prosečno zarade između 30 i čak 800 hiljada evra. Dobro ste pročitali – za jedan mesec osam stotina hiljada evra!

Lista je tu, kao i ono što smo već znali – za najbolje plaćene poslove u svetu potrebno je dosta znanja, iskustva, rada… Ukoliko je vreme pred vama, razmislite…