Ministar Verbić otvorio Festival nauke „Sve je moguće“

(Last Updated On: )

sve je moguceOsmi Festival nauke pod sloganom “Sve je moguće” otvorio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić u Cepter Ekspo Centru (bivša Robna kuća Kluz).

„Festival ima sjajan slogan, ali niko nije tu zato što je zaista sve moguće, već da bi dobili odgovor na pitanje “kako je nešto moguće”, jer upravo na to nauka pokušava da da odgovore“ rekao je ministar Verbić.
Ministar je dodao da je nauka pre svega izazov, kao i da je lep, ali i težak posao kojem je teško odoleti.

„Svi koji su prišli nauci dovoljno blizu nikada se od nje nisu odvojili“ rekao je ministar Verbić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je istakao i značaj naučnika amatera koji po njegovim rečima daju veliki doprinos nauci, a nisu naučnici, među njima su Gregor Mendel, Majkl Faradaj, Artur Klark i drugi.

 „Svi posetioci ovog Festivala nauke mogu da budu naučnici i to se i očekuje, jer da niste naučnici ne biste ni došli ovde“ rekao je on. Verbić je napomenuo da je ne samo izazov baviti se naukom, već i napraviti festival posvećen njoj.

sve je moguce1 „Bio je veliki izazov za organizatore da započnu Festival, zatim još veći da opstane, ali koliko primećujem ne samo što opstaje već postaje i sve popularniji“ istakao je ministar i dodao da je jedan od ciljeva Festivala da bude prepoznat u celom svetu. 

Takođe, Verbić je izrazio zadovoljstvo što vidi evoluciju Festivala nauke primetivši da “oni koji su nekada dolazili dok su bili mali i učenici ili studenti sada su predavači”.

Direktor Festivala nauke Ana Jovanović istakla je da je Festival nauke jedan od boljih i većih u Evropi, kao i da dobijaju brojne komplimente.

– Nadam se da će predstojeća četiri dana biti veoma zabavna i da će makar nekom biti inspiracija i da će se odlučiti za nauku kojom će se baviti kao profesijom – rekla je ona.

Do 7. decembra Festival se održava na tri lokacije u Cepter Ekspo Centru, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije u Nemanjinoj ulici.sve je moguce2

Posetioci mogu da se oprobaju u forenzici, da vide kako se pripremala hrana u neolitskom dobu, da saznaju zašto boli zub, kako se suši voće, povrće i lekovito bilje, kako se dobija zdrav suv proizvod, kako se pravi solarni šporet ili šta je to reciklaža i još mnogo toga.

 U SKC-u fokus je na naučnim-šou programima i predstavama koje će četiri dana festivala od 11 sati dokazivati ono što je i slogan festival da je uz znanje i nauku zaista sve moguće. U Galeriji Narodne banke Srbije biće predstavljena “Zelena zona” s ciljem da posetioce upozna sa čarima recikliranja.

Kako napraviti teretanu od recikliranog materijala, kako zarobiti vreme u limenci, ali i koji nas urbani predatori posmatraju sa neba i kako radi motor na vruć vazduh, samo su neka od pitanja koja čekaju da budu postavljena.