Mikser festival – Neizdrž

(Last Updated On: June 1, 2015)

Ovogodišnji Mikser festival u beogradskoj Savamali održava se od 3. do 7. juna pod sloganom – Neizdrž. Organizatori upozoravaju javnost da je proces udruživanja mladih i kreativnih pojedinaca, kako bi stvorili humano i moderno društvo, nezaustavljiv i da je poslednji trenutak da se njihovo mišljenje čuje i rad vrednuje.

Mikser će imati oko hiljadu učesnika iz Srbije, regiona i sveta i veliki broj gostiju, uz dešavanja u nekoliko oblasti.

Umetnost i kultura

Umetnička zona Mikser festivala 2015. akcentovaće nezavisnu scenu, uz predstavljanje kulturnih centara i pokreta iz cele Srbije, koji će prisutne upoznati sa svojom vizijom stanja “neizdrža” i ukazati na značaj decentralizacije kulturne scene. I ove, kao i prethodne godine, naglasak će biti na umetničkoj formi performansa, kao i street art-a, u okviru kojeg će se realizovati projekat Nove boje Beograda.

Intimno i kolektivno osećanje neizdrža i teskobe prouzrokovane nemogućnošću da se pojedinac adekvatno izrazi unutar svoje zajednice, porodice, kolektiva,  akademske sredine, svog profesionalnog okruženja, javnosti I države, biće istaknuto i projektom Crna kutija, koji ukazuje na granična stanja nezadovoljstva “pred pucanje”, koja umetnik pretvara u konstruktivan čin i time otvara put diskusiji o ulozi umetnosti u ozdravljenju društva.

Dizajn i arhitektura

Srž ovogodišnjeg festivalskog programa je novouspostavljena inicijativa Balkanska dizajn mreža (BDN), inovativna platforma osnovana od strane Mikser organizacije iz Beograda, Hrvatskog Dizajnerskog Društva iz Zagreba i Public Room-a iz Skoplja, sa idejom da pruži stratešku podršku razvoju i promociji balkanskog dizajna, kao i da podigne svest o važnosti dizajna u procesima društvenog i ekonomskog razvoja.

Regionalni konkurs Young Balkan Designers (Mladi balkanski dizajneri) raspisan je upravo od strane BDN-a, a u susret Mikser festivalu, na kome će premijerno biti izloženi pobednički radovi konkursa, a koju će na novoj lokaciji festivala – Dizajn Hali  u Travničkoj, otvoriti renomirani industrijski dizajner Konstantin Grčić, sa kojim će dizajneri iz Srbije i regiona imati priliku da razgovaraju o svojim radovima u okviru programa Sve što ste želeli da znate o dizajnu.

Konstantinu Grčiću pridružiće se i  profesori jednog od prvih pet najboljih svetskih fakulteta za industrijski dizajn Poly U iz Hong Konga, kao i eminentna imena iz oblasti arhitekture i urbanizma, kao što je Jan Bolen, osnivač belgijskog Centra za savremenu umetnost “Z33” i direktor Odseka za Društveni dizajn na jednoj od najboljih holandskih škola za dizajn, Dizajn akademiji u Ajndhovenu.

Posetu festivalu najavio je i čuveni svetski arhitekta Rem Koolhaas, koji će u okviru arhitektonske konferencije sa srpskim kolegama diskutovati o etici arhitektonske profesije i društvenoj ulozi arhitekata u projektima od javnog značaja, dok će dosadašnje savamalske spontane urbane intervencije zablistati u punom sjaju u okviru međunarodne urbanističke izložbe koja na festival stiže pravo sa Bijenala javnih gradskih prostora u Rimu.

mikser 2

Pozorište i muzika

Novouspostavljena pozorišna scena u Mikser House-u, Mikser teatar, pružiće i na festivalu novi prostor za artikulisanje nezavisnog pozorišta kroz odabir domaćih i regionalnih scenskih ostvarenja, uključujući i nezavisni kooprodukcijski hit Miksera, SKC NS i KC Pančeva, predstavu Dogvil, koja će se igrati na otvorenom, kao poseban omaž Savamali.

Muzički program festivala će, nakon sjajnog januarskog koncerta u Mikser House-u, otvoriti Ana Popović, čuvena bluz muzičarka. Ana će 3. juna ujedno otvoriti i novu binu Mikser festivala, na otvorenom, kapaciteta 3000 ljudi. Pored Ane, nastupiće kultni bend Goblini, grupa Time, u originalnom sastavu predvođenom Dadom Topićem, sve popularniji Artan Lili, čuveni splitski hip hoperi TBF, miljenici publike Darkwood Dub i još mnogi drugi. U skladu sa Mikserovom dugogodišnjom tradicijom, i ove godine će svoju šansu da zablistaju pod reflektorima dobiti mladi, neafirmisani bendovi odabrani na javnom muzičkom konkursu.

Mikser Bazar

Mikser Bazar će i ove godine okupiti dizajnere, kreativne zanatlije, proizvođače rukotvorina, nakita, odeće i obuće, dekorativnih predmeta, prodavce secondhand i vintage komada, kolekcionare, antikvare, prodavce gramofonskih ploča, kaseta, stripova, dečjih igračaka i opreme, kao i izlagače dizajnirane hrane, pića i delikatesa.

Izvor: mikser.rs