Mezoterapija, od kozmetike do medicine

(Last Updated On: December 23, 2019)

Nehirurška kozmetička tehnika mezoterapija postala je popularna proteklih godina i decenija, zahvaljujući rastu interesovanja za estetske tretmane kože. Mezoterapijom se postižu i dobri rezultati u obnavljanju funkcije vlasišta, kod problema sa gubitkom kose kod osoba oba pola, što ju je, takođe, svrstalo u tretman izbora za postupke ulepšavanja i “podmlađivanja”.

Kod nas se, međutim, nedovoljno govori i piše o mestu mezoterapije u medicini i prednostima ove jednostavne i bezbolne metode. Zato za informacije pitamo dr Katarinu Ljubinković, lekara specijalistu fizijatra, koja efikasno primenjuje mezoterapiju u tretmanima bolnih stanja.

Mezoterapija je, u svojoj suštini, deponovanje ili uvođenje supstanci direktno u sloj kože mezoderm. U mezoderm se mogu aplicirati vitamini, minerali, aminokiseline i drugi korisni sastojci, a jedan od najbezbednijih, najšire ispitanih i primenjivanih je kolagen. Kolagenu su dodate prečišćene supstance biljnog porekla, koje poboljšavaju dejstvo.

I o kolagenu malo znamo. Povezujemo ga, uglavnom, sa strukturom kože i njenim starenjem.

Kolagen je glavna gradivna belančevina u vezivnom tkivu, koja utiče na zdravlje kostiju, mišića, tetiva i kože. Nedostatak kolagena dovodi do različitih bolnih i degenerativnih stanja, u situacijama i godinama kad organizam nije u stanju da ga proizvede u dovoljnoj meri. Deficit kolagena može se nadoknaditi na različite načine, a jedan od najbržih i najboljih je mezoterapija – postupak unošenja kolagena tankim iglicama direktno u kožu i potkožno tkivo.    

Mezoterapijom se mogu lečiti (uz terapiju drugim lekovima) reumatska oboljenja, ortopedska oboljenja i prelomi, povrede u sportskoj medicini… Postupak rehabilitacije posle operacija ili drugih stanja u opštoj medicini teći će brže i komfornije uz dodatak kolagena. Mezoterapija pomaže kod bolova i smanjene pokretljivosti u mišićima, nervima i zglobovima, od vrata, vilice i lica, preko kičme, do prstiju ruku i nogu.               

Podsećamo, na kraju, da mezoterapija nije nova metoda. Definisao ju je francuski lekar dr Mišel Pistor 1952. godine, od kada je otpočelo njeno širenje po Evropi i čitavom svetu. Ukoliko želite da koristite mezoterapiju u zdravstvene svrhe, najbolji način je u ordinacijama u kojima ga primenjuje lekar specijalista.