Mere ostaju na snazi

(Last Updated On: )

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas, nakon sednici Kriznog štaba, da sve mere ostaju na snazi i da nije bilo govora o bilo kakvom popuštanju.

„Procena epidemiološke situacije pokazuje da postoji stabilizacija na visokom nivou, ali se vidi i blagi porast koji se može povezati sa povratkom sa skijališta, ali i samom prisutnošću britanskog soja koji je dokazan u više navrata“, objasnio je Kon novinarima.

Dodao  je da je Krizni štab prepoznao predstojeće praznike kao dodatni rizik, posebno u situaciji kada još nemamo vakcinisanost sa dve doze cepiva i podsetio je da je zaštita vakcinom obezbeđena tek kada se primi i druga doza i prođe najmanje desetak dana posle toga.

„Moramo pokušati da se ovo stanje ne pogoršava dalje, a to je moguće samo poštovanjem mera. To se odnosi posebno na povećanje kontrola koje se mogu očekivati u narednom periodu, posebno u prazničnom periodu na skijalištima, a kontrole će biti povećane i na mestima koja su prepoznata kao mesta zaražavanja, kao što su ugostiteljski objekti“, istakao je Kon.

Činjenica je, dodao je, da moramo da izdržimo još neko vreme dok ne steknemo barijeru koju treba da steknemo vakcinom.

Izvor: Jugmedia