Opuštanje tek posle druge doze

(Last Updated On: February 9, 2021)

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović upozorio je građane koji su primili prvu dozu vakcine da ne smeju da se opuštaju i da moraju da nastave da poštuju epidemiološke mere, jer se pun imunitet stiče 10 do 15 dana nakon druge doze vakcine.

“Građani moraju da znaju da kada prime prvu dozu nisu zaštićeni, jer vakcinacija postiže pun efekat tek nakon 10 do 15 dana od druge doze”, objasnio je Stevanović i dodao da se za to vreme svi moraju pridržavati mera.

Podseća da su te mere nošenje maske, držanje distance i izbegavanje mesta sa velikim brojem ljudi.

“Jeste vakcinacija značajna, ali kada primimo prvu dozu nismo zavšili ništa”, poručio je Stevanović, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

On je rekao i da je primećen porast broja zaraženih kod mlađe populacije i da se to, dodaje, dovodi u vezu sa boravkom u ski centirma.

Dodaje da mladi uglavnom imaju manje tegobe, ali da je problem što na preglede i u bolnice dolaze njihovi stariji ukućani sa težim kliničkim slikama.

Zbog toga Stevanović apeluje na građane da nastave da se pridržavaju epidemioloških mera, pa čak i oni koji su primili prvi dozu vakcine.